Ramalan Harga Emas XAU/USD: Minit Mesyuarat FOMC Dalam Tumpuan

1,519

[Artikel Tajaan]

Pelabur emas dilihat telah memanfaatkan kelemahan Dollar Amerika sejak semalam berikutan sentiment kebimbangan “U.S Government Shutdown” yang dijangka bakal berlaku pada  8 March 2024 sekiranya “House Republicans” gagal membentangkan peruntukan bejet perbelanjaan pada 1 Mac 2024 nanti.

Selain itu juga laporan minit mesyuarat FOMC Januari 2024 dan beberapa ahli komiti Fed dijadualkan berlangsung pada malam ini.

Para pelabur akan mencari petunjuk atau konfirmasi terhadap tempoh dilaksanakan pemotongan kadar faedah oleh Fed pada tahun 2024.

Analisa Teknikal

Berdasarkan carta harian, harga emas telah diniagakan tutup di sekitar paras $2,023, sekaligus memberikan petunjuk terhadap potensi kenaikan harga emas seterusnya.

Paras harga $2,033 akan menjadi penghalang dan sekiranya paras harga ini dapat ditembusi $2,044-$2,050 bakal dicapai.

Namun jika sebaliknya, $2,023 menjadi halangan utama sebelum emas jatuh mencari paras harga $2,015-$2,000.

Nak baca lebih lagi? Dapatkan Market Outlook yang menjadi rujukan institusi dan pedagang profesional. Daftar akaun trading bersama Saracen Markets segera untuk dapatkannya. – KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat