RINGGIT & BAHT Dua Matawang Asia Tenggara Terkuat Sejak Setahun Yang Lalu

1,457

Ringgit meneruskan kenaikannya sejak Isnin sehingga mencapai paras tertinggi 31 bulan lalu berbanding US dollar. USD/MYR jatuh ke paras terendah RM3.86 iaitu paras terendah yang pernah dicapai pada 4 Ogos 2015.

Ringgit menjadi pilihan pelabur apabila prestasi pasaran bon di Amerika Syarikat yang kurang memberangsangkan. Kini hasil bon 10 tahun A.S. jatuh ke paras 2.757% pada sesi awal pasaran A.S. hari ini.

USD jatuh sebanyak 200 pip berbanding Ringgit setakat pukul 5 petang Rabu meneruskan kejatuhan pada dua sesi sebelum ini.

Terdapat laporan bahawa prestasi hasil bon A.S. yang merosot menyebabkan pelabur beralih kepada bon tempatan khususnya Malaysia. Bukan sahaja Malaysia, matawang negara-negara baru membangun (emerging market) yang lain juga mendapat permintaan.

Jika dilihat kepada prestasi US dollar berbanding matawang-matawang utama di Asia Tenggara, Ringgit dan Baht Thailand adalah dua matawang yang banyak mengukuh berbanding US dollar. Kedua-dua matawang ini membuat kenaikan berbanding US dollar sejak daripada awal tahun 2017 lagi.

Jika kita kira pengukuhan Ringgit berbanding US dollar sejak tempoh itu, Ringgit telah mengukuh sebanyak 6,400 pip berbanding matawang greenback. Antara sebab kejatuhan US dollar pada awal 2017 adalah ketakpastian (uncertainty) di Amerika Syarikat itu sendiri yang termasuk risiko politik dan polisi Presiden Trump.

Anda pasti ingat kan kelemahan US dollar sepanjang tahun 2017? di mana pada ketika itu EUR/USD membuat trend kenaikan berikutan kelemahan USD.

Ringgit bukanlah satu-satunya matawang Asia Tenggara yang menguat berbanding USD, tetapi Thai Baht juga banyak membuat kenaikan berbanding matawang rizab dunia itu. USD/THB menguat sehingga 4718 pip sejak awal tahun 2017. Ini jelas dilihat dalam chart, anda boleh lihat sendiri pergerakan USD berbanding Ringgit dan Baht sejak awal tahun lepas sehingga ke hari ini.

>>>NAK BELAJAR ANALISIS FUNDAMENTAL? KLIK SINI<<<

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat