Ringgit Diramalkan Kukuh Pada RM4.50 Menjelang Akhir Tahun 2024

181

Ambank Economic Research meramalkan ringgit terus meningkat kepada RM4.50 menjelang akhir tahun ini berbanding mata wang dolar AS disebabkan oleh beberapa faktor seperti jangkaan penurunan kadar faedah.

Namun begitu, USD/MYR sebenarnya telah mula bergerak di bawah paras 4.685 sejak minggu lepas dan ia adalah petunjuk bahawa nilai saksama semasa adalah kira-kira 4.50/60 dalam nota penyelidikannya.

Katanya lagi, asas ekonomi Malaysia kekal kukuh apabila ringgit dibuka lebih tinggi pada 4.67 berbanding dolar AS semalam daripada penutupannya 4.68 pada hari sebelumnya.

Hal ini akan terus menyokong sentimen unit tempatan dan meneruskan kedudukan semula mata wang yang berfaedah dalam jangka pendek bagi menentukan hala tuju dasar monetari Bank Negara untuk mengekalkan kestabilan dalam pasaran.

Selain itu, Rizab Persekutuan AS (Fed) dijangka mengurangkan Kadar Dana Persekutuan menjelang suku kedua atau ketiga tahun ini.

Tidak kurang pentingnya usaha yang diselaraskan oleh bank pusat untuk meningkatkan aliran masuk dari luar negara.

Firma penyelidikan itu menekankan bahawa kelemahan Indeks Dolar AS dan penilaian rendah ringgit telah mendorong penukaran mata wang asing (FOREX) kepada mata wang tempatan seperti yang dibuktikan oleh pembalikan dalam jumlah deposit.

Bank Negara telah mengekalkan kadar dasar semalaman (OPR) pada 3% dan menjangkakan bahawa bank pusat akan mengekalkan OPR pada paras semasa sepanjang tahun ini walaupun campur tangan pihak luar berterusan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat