Ringgit Menuju RM3.80 Setiap USD$1? Ini 4 Sebab Lonjakan Ringgit Sejak Tahun Lalu

2,396

Ringgit Malaysia meneruskan prestasi baik apabila sekali lagi mencapai paras tertinggi terbaru hari ini berbanding dolar US (USD) dan dolar Singapura (SGD).

Ringgit mencapai paras terbaiknya pagi tadi yang dinilai RM3.9459 untuk setiap dolar US yang merupakan nilai tertinggi sejak jatuh kepada RM4.50 Januari tahun lalu. Manakala berbanding dolar Singapura ia dinilai pada harga RM2.9835 untuk SGD$1.

Graf kadar tukaran RM kepada USD.

Dalam gambar rajah di atas, jelas dilihat nilai Ringgit meningkat secara beransur-ansur dari paras terendah 2 Januari 2017 sehinggalah paras tertinggi hari ini yang pernah dicapai hampir satu setengah tahun yang lalu.

Ketidaktentuan pentadbiran AS, pemulihan ekonomi global dan kenaikan harga minyak mentah

Antara pemangkin utama yang menyokong kenaikan Ringgit sepanjang tempoh tahun lalu adalah kelemahan dolar US itu sendiri yang disebabkan ketidaktentuan politik dan polisi Presiden Trump. Peningkatan harga minyak mentah dunia yang juga antara eksport terbesar Malaysia telah membawa lebih banyak aliran modal masuk ke dalam negara sekaligus menolak Ringgit lebih tinggi.

Rajah di bawah ialah rajah pergerakan harga minyak mentah Brent sepanjang tahun lalu sehingga hari ini.

Pemulihan ekonomi China dan global secara keseluruhan tahun lalu telah memberi kesan (spillover-effect) kepada Malaysia secara tidak langsung yang juga banyak mengeksport barangan ke China khususnya produk elektrik dan elektronik. Kesannya juga sama seperti kenaikan harga minyak mentah, iaitu membawa aliran modal masuk ke Malaysia yang lebih banyak.

Aliran modal masuk dalam konteks ini bermaksud, negara-negara luar yang mengimport barangan dari Malaysia perlu menukarkan matawang mereka kepada Ringgit terlebih dahulu sebelum boleh membeli produk di Malaysia. Ini menjadikan permintaan Ringgit meningkat dan menolak nilalinya lebih tinggi.

Kadar pengangguran capai paras terendah

Terbaru dalam data pekerjaan yang dikeluarkan hari ini menunjukkan kadar pengangguran di Malaysia berkurangan ke paras terendah sejak November 2015. Malaysia merekodkan 3.3% kadar pengangguran pada November 2017 berbanding bacaan 3.4% pada Oktober. Ini menambah lagi keyakinan kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia.

Potensi BNM menaikkan kadar faedah bulan ini

Bank Negara Malaysia (BNM) dilihat lebih hawkish dalam mesyuarat bank pusat sebelum ini pada November. Jika dilihat secara keseluruhan, komen dalam penetapan polisi itu lebih positif berbanding kenyataan polisi dalam mesyuarat sebelum itu.

Antara perkara penting yang diperkatakan oleh BNM adalah, “Dengan pengukuhan dalam keadaan makroekonomi global dan domestik, MPC (Monetary Policy Committee) akan mempertimbangkan untuk menilai semula darjah akomodasi (sokongan) dalam polisi monetari. Ini bagi memastikan prospek pertumbuhan ekonomi Malaysia yang lebih kukuh.”

Komen BNM untuk menilai semula darjah akomodasi menunjukkan kesediaan bank pusat untuk menaikkan kadar faedah di masa akan datang. Ini adalah satu ‘guidance’ (panduan) yang menunjukkan BNM sedang mempertimbangkan untuk mengetatkan polisi.

Bank negara akan bermesyuarat pada 25 Januari ini dan spekulasi mengatakan kadar faedah akan dinaikkan dari 3.0% kepada 3.25%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat