RM681 Juta Duit Cukai Rakyat Malaysia 2022 ‘Lesap’ Begitu Sahaja!

5,285

Ketua Audit Negara, Datuk Wan Suraya mendedahkan laporan sejumlah RM681.71 juta dana awam direkodkan hilang menerusi laporan 2022 (LKAN) disebabkan kegagalan pelaksanaan enam program di bawah kementerian pada tahun 2022.

Dapatan ini diperolehi hasil daripada 16 pengauditan prestasi yang bernilai RM208.882 billion dan kerugian mencecah RM704.58 juta.

Menurut laporan semalam, antara program yang mencetuskan kerugian terbesar adalah Pengurusan Program Penanaman Padi yang melibatkan dana awam sebanyak RM 660.14 juta.

Selain itu, kegagalan Pengurusan Pembangunan Hartanah Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) turut menyumbang kerugian sebanyak RM14.33 juta.

Pengurusan Kawal Selia Senjata Api Jabatan dan Agensi di bawah Kementerian Dalam Negeri mencatatkan kerugian sebanyak RM6.34 juta.

Seterusnya, Pengurusan Program Pemuliharaan Kawasan Perlindungan Marin rugi sebanyak RM490,000 dan Program Galakan Pelaburan bagi Sektor Perkilangan sebanyak RM290,000.

Akhir sekali, Pengurusan Program Bandar Selamat turut mengalami kegagalan dengan mencatatkan kerugian sebanyak RM120,000.

Kerugian lain seperti subsidi sawah yang tidak cekap, bekalan senjata api yang tidak mencukupi dan gagal memberikan pengecualian denda yang dikenakan di atas kelewatan bekalan tanaman.

Bukan itu sahaja, LKAN juga turut melaporkan sejumlah RM21.35 juta wang rakyat di bazirkan melalui tiga pengurusan. Antaranya ialah Pengurusan Pekerja Asing Bersepadu melalui Sistem Pengurusan Pekerja Asing Bersepadu (ePPax) & Foreign Workers Centralized Management System (FWCMS) yang bernilai 19.39 juta.

Pengurusan Program Pemulihan Kawasan Perlindungan Marin dengan catatan pembaziran sebanyak RM1.04 juta dan Pengurusan Program Memperkasakan Kapasiti, Kebolehan & Daya Saing Industri Pembinaan dengan kerugian sejumlah RM920,000.

Manakala, pembayaran yang tidak teratur oleh pihak kerajaan pada masa itu mencatatkan kerugian sebanyak RM1.52 juta dengan melibatkan Pengurusan Program Podium Suka Elit dengan nilai RM1.47 juta.

Pengurusan Program Memperkasakan Kapasiti, Kebolehan & Daya Saing Industri Pembinaan dengan kerugian sebanyak RM50,000.

Laporan itu turut mendapati baki peruntukan yang terkumpul setakat 2022 berjumlah RM448.87 juta telah disalurkan kepada Kementerian Pertanian dan Keselamatan Makanan (KPKM) untuk Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) sebagai pemberian subsidi dan insentif kepada pesawah. Namun, ia tidak dibelanjakan sebagaimana yang sepatutnya.

KPKM pada masa itu didakwa tidak mengendahkan kepentingan kerajaan dengan membenarkan pembekal dikecualikan penalti di atas kesalahan lewat membekalkan baja yang bernilai RM211.27 juta.

Ia juga turut mendedahkan kekurangan dalam memantau baki peruntukan LPP dan agensi yang terlibat berkenaan penanaman padi di jelapang lain.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat