Saham Genetec Parah Selepas Melonjak Ke Paras RM19

317

Harga saham Genetec Technology Bhd jatuh kompilasi sesi perdagangan di Bursa Malaysia pagi tadi melebihi 98 sen atau 5.27% kepada RM17.60.

Hal ini berikutan didorong oleh aktiviti pengambilan untung oleh pelabur setelah saham tersebut mencapai paras harian pada RM19.46.

Pada pukul 10.49 pagi, harga saham Genetec turun 58 sen atau 3.12% kepada RM18, sekali gus tersenarai sebagai kaunter kedua paling rugi pada sesi perdagangan pagi tadi.

Setakat ini, kaunter tersebut telah melonjak sebanyak 378.72% atau RM14.24 sejak ditutup pada harga RM3.76 pada 1 Jun.

Genetec telah menjawab soalan mengenai aktiviti pasar luar biasa (UMA) dari pengawal selia mengenai kenaikan harga saham dan jumlah syarikat baru-baru ini.

Susulan itu, Genetec telah menunjukkan bahawa tidak ada sebab yang khusus di sebalik perdagangan sahamnya yang kompilasi ini terus mempamerkan lonjakan.

Syarikat itu juga menjelaskan bahawa masih belum ada pengembangan korporat dalam masalahnya melainkan melihat pengumumannya pada 17 Jun yang berkaitan dengan jaminan pesanan baru.

Pada 17 Jun, Genetec telah mengumumkan kepada Bursa Malaysia bahawa mereka telah mendapat pesanan baru yang bernilai sekitar RM47.9 juta pengguna yang ada dalam segmen kenderaan elektrik (EV) dan bateri (RM42.5 juta) serta pemacu cakera keras, elektronik dan industri semikonduktor (RM5.4 juta).

Genetec mengatakan pesanan ini diharapkan bakal menyumbangkan sentimen positif terhadap perkembangan pendapatannya bagi tahun kewangan berakhir pada 31 Mac 2022.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat