Saham Pos Malaysia Diramal Catat Untung, Peluang Untuk Pelabur?

1,730

Firma penyelidikan Hong Leong Investment Bank (HLIB) Research dan RHB Research mengekalkan unjuran posisi belian bagi saham Pos Malaysia Bhd selepas kedua-dua firma meramalkan syarikat berkenaan akan mencatatkan prestasi yang lebih baik pada separuh kedua tahun kewangan berakhir 31 Disember.

Lapor The Edge, HLIB Research mengekalkan unjuran posisi belian dengan harga sasaran tidak berubah di paras RM1.20 berdasarkan nilai saham yang digandakan 0.65 kali nilai buku tahun kewangan 2020 per saham RM1.84.

Menurut penganalisis HLIB Research, Nazira Abdullah, trend itu berlaku disebabkan kenaikan tarif baru-baru ini serta peningkatan e-commerce dalam situasi ‘normal baharu’ yang menyumbang kepada pendapatan Pos Malaysia, selain ditambah dengan kesan positif daripada industri automotif kepada sektor logistik mereka.

Tambah Nazira, prestasi baik yang ditunjukkan oleh Pos Malaysia disumbangkan oleh nilai kurier yang tinggi, kenaikan tarif, sumbangan daripada segmen logistiknya serta segmen lain seperti perkhidmatan pos.

Sementara itu, RHB Research percaya Pos Malaysia berkemungkinan mencecah paras seimbang pada suku ketiga tahun ini yang berakhir 30 September ini sebelum bakal mencatatkan keuntungan pada suku keempat tahun ini.

Ujar penganalisis RHB Research, Lester Siew, pihaknya kekal positif Pos Malaysia akan terus menunjukkan keuntungan yang dipacu oleh pembukaan semula ekonomi, lonjakan nilai parcel yang mampan serta kawalan kos yang dipertingkatkan.

Saham Pos Malaysia menurun sebanyak 1.11% kepada 89 sen pada sesi dagangan tengah hari tadi dengan nilai pasaran RM700.6 juta.

Pos Malaysia juga menyaksikan kira-kira 1.3 juta sahamnya bertukar tangan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat