Saham Teknologi Antara Yang Catat Kerugian Terbesar Separuh Pertama 2022

452

‘Masa untuk kaji semula prestasi gergasi teknologi sebagai persediaan untuk separuh kedua.’

Mengimbas 2 suku pada separuh pertama tahun 2022, saham sektor teknologi antara yang mencatat penurunan terbesar sehingga menolak beberapa indeks utama Wall Street ke paras terendah.

Setakat tahun ini, indeks S&P 500 sudah menurun 16% manakala indeks teknologi Nasdaq Composite menyusut 22% rentetan daripada implikasi perang Rusia-Ukraine yang mengeruhkan lagi keadaan rantaian bekalan ekoran pandemik Covid-19.

Selain itu, tindakan agresif bank pusat dalam melaksanakan dasar bagi membendung inflasi telah mencetus kebimbangan sehingga membuatkan pelabur beralih keluar dari pasaran ekuiti.

Maka teliti laporan prestasi gergasi teknologi yang mencatat penyusutan terbesar pada separuh pertama 2022.

Tesla

Saham gergasi kereta elektrik (EV) milik Elon Musk telah menyusut hampir 38% pada separuh pertama tahun ini.

Ia merupakan penyusutan terbesarnya sejak penyenaraian tawaran awam permulaan (IPO) pada 2010 rentetan daripada sekatan perjalanan di China kerana Covid-19 sehingga penutupan kilang pengeluarannya.

Antara sorotan utama berkenaan Tesla adalah kontroversi pemerolehan Twitter yang dibida Musk sebanyak $44 bilion.

Amazon

Saham gergasi peruncitan e-dagang ini mengalami penyusutan sebanyak 35%, penurunan terbesar sejak suku ke-3 2001.

Selain itu, laporan suku pertama syarikat juga merosot jauh dari jangkaan penganalisis ekoran daripada pertumbuhan hasil yang lembab.

Sorotan utama Amazon pada separuh pertama adalah apabila CEO Dave Clark meletak jawatan dan menjadi CEO kepada Flexport, syarikat pemula perisian bekalan.

Alphabet

Saham Google mengakhiri separuh pertama dengan catatan penurunan sebanyak 22%, prestasi terburuk sejak suku ke-4 2008.

Pesaing terdekatnya, Microsoft turut mencatat penurunan sebanyak 17% iaitu kejatuhan terbesar sejak 2010.

Apple

Syarikat yang suatu ketika menjadi syarikat bernilai trilion pertama ini mengalami pengecutan saham sebanyak 22% yang terbesar sejak 2018.

Sorotan utama Apple tentunya isu bekalan yang mengehadkan pengeluaran dan seterusnya menyebabkan pendapatan syarikat menyusut.

Meta Platforms

Syarikat yang menukar ticker dari FB ke META, sebagai simbol peneraju dunia metaverse, menyaksikan sahamnya gugur 27% pada separuh pertama 2022.

Ia menikmati hasil terbaik pada suku pertama apabila nilai sahamnya dimampatkan sebanyak 34% namun mulai menurun ketika syarikat mengumumkan laporan pengguna aktif harian yang semakin susut pada Februari.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat