[Saracen Outlook] US NFP – Data Pekerjaan & Sektor Perkhidmatan AS Kukuh

218

Hasil laporan data sektor perkhidmatan AS semalam menunjukkan sektor itu terus mendapat manfaat daripada permintaan pekerjaan yang kukuh, sekaligus mendorong banyak perniagaan untuk meningkatkan pengambilan tenaga pekerja.

Ini merupakan satu trend yang tidak dapat dilihat dalam beberapa bulan yang lalu walaupun peningkatan data sektor perkhidmatan US adalah sederhana.

Menurut data terkini, pasti pihak pembuat dasar (FED) dengan teliti akan mengamati kekuatan asas pasaran buruh. Komponen pekerjaan indeks perkhidmatan Institut Pengurusan Bekalan (ISM) telah meningkat kepada 53.1 pada bulan Jun, ia sekaligus mencerminkan kadar perekrutan pekerjaan yang terpantas dalam tempoh empat bulan.

Dalam konteks yang lebih luas, data pasaran buruh semalam telah menunjukkan berlakunya pengecilan secara beransur-ansur dalam trend perekrutan.

Walaupun indeks perekrutan ISM dalam sektor pembuatan menunjukkan penyusutan pada bulan lepas, terdapat petunjuk lain yang menunjukkan aktiviti perekrutan yang kuat dalam tempoh yang sama, seperti laporan data pekerjaan ADP dan pengumuman pemotongan kerja oleh Challenger.

Selain itu, peningkatan jumlah pekerja yang berhenti kerja pada bulan Mei menandakan adanya tahap keyakinan yang ketara dalam prospek pasaran buruh.

Serentetan data yang lebih kuat daripada yang dijangka ini telah mendorong kami untuk menyesuaikan anggaran kami untuk data pekerjaan NFP Jun kepada 260,000, berbanding dengan jangkaan konsensus sebelum ini yang melebihi 245,000 yang akan diumumkan pada malam ini.

Ini menunjukkan tanda-tanda positif bagi sektor perkhidmatan dan memperlihatkan keperluan untuk terus mengukuhkan ekonomi dengan memenuhi permintaan tenaga kerja yang tinggi.

Log Masuk/Daftar Akaun Saracen Markets Dan Dapatkan Akses Dokumen MARKET OUTLOOK Yang Menjadi Rujukan Institusi Dan Pedagang Profesional. Log Masuk Sekarang – KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat