“Saya Tak Simpan Bitcoin, Tapi Saya Patut Ada” – Pelabur Lagenda Druckenmiller

329

“Kalau tak jual dulu mesti sekarang pelabur bilionair ini dah untung kan.”

Stanley Druckenmiller, seorang pelabur bilionair yang tidak memegang sebarang Bitcoin (BTC) telah memuji mata wang kripto tersebut susulan berjaya mengembangkan prestasinya selama setengah dekad lalu.

Semasa temu bual bersama pengurus dana lindung nilai Paul Tudor Jones pada 30 Oktober semalam, Druckenmiller yang berumur 70 tahun telah melakukan perbandingan antara BTC dan emas sebagai penyimpan nilai.

Memang tidak dinafikan Druckenmiller yang sebelum ini pernah memegang BTC telah menjualnya selepas mendapati bank pusat ingin mengetatkan dasar monetarinya, tetapi beliau kini berhasrat semula untuk beli aset digital itu.

Namun, pelabur bilionair itu berpandangan pasaran kripto akan berkembang jika semua orang hilang kepercayaan terhadap sistem perbankan pusat, misalnya keyakinan pada Bank of England (BoE) makin berkurang apabila Pound British menghadapi junaman pada pertengahan 2022.

Falsafah pelaburan Druckenmiller adalah memegang sekumpulan saham long, sekumpulan saham short dan menggunakan leverage untuk berdagang niaga hadapan ketika pasaran meningkat ataupun menurun.

Suka dimaklumkan beliau yang turut memuji teknologi blockchain telah meramalkan sistem berasaskan ledger boleh menggantikan dolar Amerika Syarikat (AS) sebagai mata wang rizab dunia pada masa hadapan.

Kemudian pada tahun 2021, Druckenmiller bukan sahaja berkata Ethereum (ETH) adalah seperti “Myspace sebelum Facebook” malah maramalkan harga aset digital tersebut akan mengatasi BTC pada masa hadapan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat