Sektor Pembuatan Dan Perkhidmatan Eropah Bertambah Parah Pada Bulan April

898

Data ekonomi utama dari Zon Eropah dan UK menghiasi pembukaan sesi pasaran Eropah hari ini dengan memaparkan kejatuhan paling ketara dalam pembacaan PMI tinjauan IHS Markit ke atas sektor pembuatan dan perkhidmatan pada bulan April.

Jerman, selaku ekonomi terbesar Eropah merekodkan penguncupan ketara dalam sektor pembuatan ke rekod terendah sejak Mac 2009 iaitu pada 34.4 daripada 45.4 bulan sebelumnya, jauh tersasar dari jangkaan untuk meningkat pada 39.0.

PMI Perkhidmatan Jerman pula jatuh mendadak kepada 15.9 daripada bacaaan 31.7 yang dicatatkan bulan lalu, malah lebih buruk daripada jangkaan pasaran pada 28.5. Ini merupakan penguncupan bulanan paling ketara dalam sektor perkhidmatan sejak siri ini bermula pada tahun 1998.

Menurut IHS Markit, bacaan PMI terbaru ini merupakan paparan sepenuhnya kepada kesan pandemik coronavirus dan perintah berkurung ke atas ekonomi Jerman, dengan aktiviti perniagaan di semua sektor pembuatan dan perkhidmatan jatuh kepada kadar yang belum pernah terjadi sebelum ini.

Sementara itu, bacaan PMI perkhidmatan Perancis menjunam kepada daripada 27.4 yang direkodkan pada bulan sebelumnya, jauh meninggalkan sasaran pasaran untuk meningkat pada 25.0. Pembacaan ini menunjukkan penurunan paling cepat dalam aktiviti perkhidmatan yang pernah direkodkan.

Penularan COVID-19 telah menambah tekanan kepada permintaan pada bulan pertama suku kedua dengan pesanan dan eksport baru merekodkan penguncupan paling ketara dalam sejarah.

Sektor pembuatan Perancis bagi bulan April pula merosot kepada 31.5 daripada 43.2 pada bulan lalu, tersasar daripada unjuran pasaran untuk meningkat 37.5. Ini merupakan penguncupan bulanan paling tinggi dalam sektor ini sejak 1998.

Secara keseluruhannya, sektor pembuatan di Zon Eropah merosot pada bulan April dengan bacaan 33.6 daripada 44.5 sebelumnya, sementara sektor perkhidmatan pula menjunam kepada 11.7 daripada 26.4, disebabkan oleh penularan coronavirus yang semakin meluas telah menjejaskan aktiviti perniagaan dan perkilangan.

Dalam pada itu, bacaan PMI pembuatan UK mencatat penguncupan paling tinggi sejak tinjauan bermula pada kepada 32.9 pada April daripada 47.8 pada Mac, disebabkan kemerosoan dalam pengeluaran disebabkan penutupan kilang serta penurunan persanan baru.

Sementara itu, UK merekodkan penurunan mendadak dalam sektor perkhidmatan sejak tinjauan bermula pada 1996 dengan mencatatkan bacaan 12.3 daripada 34.5 pada bulan lalu, berikutan kemerosotan dalam pesanan baru dan pekerjaan baru.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat