Sektor Perbankan Tertekan? IMF Seru Ujian Lebih Ketat Ke Atas Bank

222

Pada hari Selasa, Institusi Kewangan Antarabangsa (IMF) menggesa para pengawal selia global untuk memberikan ujian tekanan yang lebih ketat dan penelitian yang lebih mendalam terhadap bank-bank,  dalam usaha untuk mengurangkan kelemahan sektor tersebut. Seruan ini dikeluarkan ketika bank-bank sedang berhadapan dengan permintaan pinjaman yang menurun dan kos pembiayaan yang meningkat, walaupun berjaya mengawal persekitaran kadar faedah yang tinggi.

Dalam Laporan Kelestarian Kewangan Global 2023, IMF menekankan risiko bersistematik yang timbul daripada bank-bank yang lemah. Laporan tersebut mengutip kejatuhan beberapa pemberi pinjaman seperti Silicon Valley Bank di Amerika Syarikat dan Credit Suisse Group AG di Eropah pada Mac 2023. Perlu dimaklumi bahawa Credit Suisse Group AG, sebuah bank  global yang penting (G-SIB), telah diambil alih dengan sokongan pihak berkuasa Switzerland.

Cadangan IMF termasuk meningkatkan penilaian risiko, melakukan pemeriksaan yang lebih kerap, dan mencipta kerangka kerja dalam pengurusan krisis. Institusi tersebut juga menasihatkan pengawal selia untuk menjadikan ujian tekanan lebih ketat dan meningkatkan piawaian modal untuk risiko kadar faedah.

Sebagai tindak balas kepada cadangan ini, pegawai Amerika Syarikat sedang mempertimbangkan perubahan kepada ujian tekanan tahunan Federal Reserve dan peningkatan yang ketara dalam keperluan modal untuk bank-bank terbesar di Wall Street. Cadangan ini telah mendapat tentangan daripada industri.

IMF juga menggalakkan bank pusat untuk terus memerangi inflasi sehingga terdapat bukti yang jelas mengenai pergerakan yang mampan menuju sasaran-sasaran tersebut. Cadangan ini menekankan komitmen IMF untuk mengekalkan kestabilan kewangan global dalam keadaan ekonomi yang bergolak.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat