Selain Disiasat SEC, Coinbase Berdepan 2 Tindakan Undang-Undang Baru

244

Coinbase berdepan siasatan yang lebih ketat oleh pengawal selia apabila syarikat tersebut telah menjadi sasaran dalam beberapa tindakan undang-undang.

Syarikat pertukaran kripto yang berpangkalan di San Francisco itu yang sedang menghadapi siasatan oleh Sekuriti Amerika Syarikat dan Suruhanjaya Bursa (SEC) kini berdepan pula dengan tambahan dua tuntutan undang-undang tambahan lagi oleh dua firma guaman.

Firma guaman dari New York, Brager Eagle & Square mendedahkan akan menyaman Coinbase atas dakwaan menipu dalam amalan perniagaannya manakala Pomerantz LLP juga memfailkan tuntutan terhadap Coinbase dengan mendakwa mereka berhak mendapat pampasan atas sebarang kerugian yang ditanggung disebabkan pelanggaran undang-undang sekuriti persekutuan oleh defendan.

Melalui kedua-dua aduan tersebut, plaintif mendakwa bahawa Coinbase telah membuat penipuan mengenai perniagaan syarikat, operasi dan usaha pematuhan.

Selain itu, pengabaian Coinbase terhadap penyimpanan mata wang kripto pelanggan di dalam escrow di Coinbase sehingga menyebabkan situasi di mana pelanggan akan dianggap sebagai pemiutang umum tidak bercagar syarikat.

Tambahnya lagi, pendedahan bagi kebenaran warga A.S untuk memperdagangkan aset digital enggan dibuat oleh Coinbase. Oleh itu, tuntutan mahkamah mendakwa bahawa perwakilan awam Coinbase sentiasa di tahap yang palsu dan mengelirukan akibat daripada tindakan sebelumnya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat