Selepas 8 Tahun Operasi, Astro Go Shop Umumkan ‘Tutup Kedai’

2,100

Setelah 8 tahun, akhirnya Astro Malaysia Holdings Bhd (Astro) mengumumkan bakal menamatkan operasi Go Shop pada 12 Oktober 2023.

Astro GS Shop Sdn Bhd mengambil langkah tersebut bersama rakan usaha sama dari Korea, GS Retail Co Ltd (GSR) bagi menghentikan perniagaan beli belah di rumah itu.

Keputusan ini dibuat adalah disebabkan faktor cabaran landskap ekonomi semasa yang tidak menentu selain perubahan pada corak aktiviti pembelian dan perbelanjaan para pengguna.

Astro turut menyatakan bahawa ia adalah salah satu strategi penstrukturan semula termasuk pelaksanaan langkah penjimatan kos.

Laporan pendapatan syarikat bagi suku tahun kedua yang berakhir pada 31 Julai telah mencatatkan penurunan berikutan terkesan oleh kos operasi yang meningkat serta kerugian pada pelaburan asing yang tidak menguntungkan.

Sebelum ini juga telah dilaporkan perniagaan Astro yang terjejas ekoran penurunan pada jumlah langganan pengguna serta kenaikan kos kandungan.

Terdapat kejatuhan perbelanjaan yang ketara sejak pandemik Covid-19 melanda dan dengan penutupan akan memastikan Astro menumpukan perniagaan yang memberi sumbangan besar untuk keseluruhan operasi syarikat.

Go Shop telah bermula pada 2015 apabila Astro meluaskan perniagaan dalam e-commerce yang membolehkan rakyat Malaysia membeli belah pada bila-bila masa sahaja dari rumah.

Astro mengambil kesempatan untuk mengucapkan jutaan terima kasih kepada semula pelanggan yang menyokong mereka selama tempoh operasi ini dan juga kepada pasukan Go Shop yang berdedikasi mengangkat jenama itu selama bertahun-tahun.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat