Selepas Baca Artikel Ini, Anda Akan Lebih Kagum Dengan Usaha UK Untuk Pulihkan Ekonomi Selepas Brexit

45

Agensi Berita Xinhua melaporkan pada Jumaat bahawa China dan Britain telah berjanji untuk membina dasar perdagangan terbuka bagi menyemarakkan lagi usaha kedua-dua negara yang digelar “golden era” dalam hubungan mereka.

China merupakan salah satu daripada negara yang menjadi tumpuan Britain untuk menjalinkan hubungan perdagangan setelah meninggalkan Kesatuan Eropah. London dan Beijing juga membuktikan bahawa undian keluar Britain dari blok berkenaan tidak mengganggu kerjasama mereka.

Janji itu dimaterai antara Menteri Luar China, Wang Yi dan rakan sejawatannya dari Britain, Boris Johnson di luar mesyuarat Kumpulan G20 yang diadakan di bandar Boon, Jerman.

Beberapa bulan kebelakangan ini, kedua-dua negara menggalakkan kerjasama yang lebih erat di dalam bidang seperti kewangan selepas Brexit.

Wang juga berkata bahawa kedua-dua negara menggalakkan kerjasama di dalam projek-projek seperti pembinaan stesen jana kuasa nuklear Hinkley Point di Britain dan mengukuhkan kerjasama dalam isu perdagangan.

Menurut Johnson, Britain akan mengukuhkan kerjasama strategik dengan China dalam hal ehwal antarabangsa.

Dalam masa yang sama, Perdana Menteri Britain, Theresa May telah dijemput oleh China untuk menghadiri sidang kemuncak utama “One Belt, One Road” yang merupakan salah satu inisiatif untuk membina Silk Road yang baru.

Aussie Masih Berlegar di Puncak Tertinggi Sejak Awal Tahun Ini!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat