Selepas Binance, Kini CEO CZ Pula Jadi Sasaran Pihak Berkuasa!

186

Ketua Pegawai Eksekutif Binance Changpeng Zhao (CZ) telah di saman oleh Mahkamah Daerah A.S. untuk Daerah Columbia berikutan tuntutan mahkamah terhadap dirinya dan pertukarannya pada hari Isnin.

CEO di beri tempoh sebanyak 21 hari untuk menjawab saman tersebut tanpa ada kewajipan untuk hadir sendiri.

Selain CEO Binance, entiti yang terlibat dalam tuntutan mahkamah ialah Binance dan Binance US yang juga mesti menjawab saman tersebut. Berdasarkan pemfailan itu ada menggariskan “Jika anda gagal untuk menjawab, penghakiman akan bertambah rumit.”

Mengikut pemfailan 136 muka surat Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) terhadap Binance pada hari Isnin, suruhanjaya itu mahu mensisihkan keuntungan yang diperoleh secara haram dengan kepentingan tersendiri dan untuk secara kekal meminta firma itu daripada terlibat dalam kripto dan sekuriti.

Saman itu mendakwa Binance menjual sekuriti tidak berdaftar dalam bentuk BNB dan BUSD, serta beroperasi sebagai bursa sekuriti tidak berdaftar dan peniaga broker di Amerika Syarikat.

SEC juga menuduh firma itu tidak mengekalkan kebebasan daripada Binance US, menggabungkan dana berbilion dolar daripada kedua-dua firma dalam Merit Peak, entiti yang dikawal oleh CZ.

Binance US telah berhadapan dengan perintah sekatan supaya asetnya dibekukan oleh SEC pada hari Selasa, sementara menunggu kelulusan mahkamah. Perintah itu tidak menjejaskan pertukaran global tersebut.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat