Semalam Cuma Permulaan, Trader Bersedia USD Nak ‘Meletup’ Lagi!

1,258

Pergerakan tak menentu pasaran disajikan kepada pelabur pada dagangan Selasa semalam khususnya mata wang US dolar yang berubah-berubah arah di sesi-sesi berbeza.

Pada sesi Eropah, US dolar dilihat bergerak lemah menyambung corak pergerakan hari sebelumnya sebelum kembali paparkan pengukuhan pada sesi New York.

Terbitan data indeks kos pekerjaan di Amerika Syarikat (AS) yang meningkat di awal sesi telah melonjakkan nilai US dolar sebelum disokong pula oleh data seterusnya yang menyusul, iaitu data keyakinan pengguna AS yang turut catat bacaan yang baik.

Walaupun pengukuhan ketara US dolar dipamerkan, namun pelabur akan tetap berhati-hati ketika pasaran sedang menantikan keputusan mesyuarat FOMC pada awal pagi Khamis.

Jangkaan untuk kadar faedah dikekalkan di paras 5.50% oleh Federal Reserve (Fed) namun ucapan susulan oleh Pengerusi Jerome Powell dilihat sebagai agenda lebih utama untuk diberi perhatian.

Sebelum itu, tumpuan di sesi New York malam ini juga dilihat akan memberi impak besar terhadap pergerakan US dolar yang akan menampilkan data pekerjaan ADP AS, data JOLTS dan tinjauan ISM sektor pembuatan AS.

Justeru, pelabur dijangka akan berdepan detik sukar pada dagangan sesi New York sehingga mesyuarat FOMC berakhir dan perlu bersedia dengan risiko yang tinggi.

Mata wang utama yang lain sedikit ditenggelamkan dengan tumpuan yang semakin terarah kepada US dolar ketika ini.

Namun tetap perlu diberi perhatian seperti mata wang Pound menjelang mesyuarat polisi bank pusat England (BOE) pada esok hari data dolar Kanada dengan data pekerjaan di penghujung minggu.

Mata wang Asia, dolar Australia didagangkan susut di sesi Asia pagi ini dan dolar New Zealand juga turut lemah susulan reaksi terhadap data pekerjaan yang diterbitkan suram untuk suku ketiga.

Perkembangan pasaran komoditi, harga minyak mentah terperosok lebih rendah sehingga semalam dengan minyak WTI AS jatuh ke sekitar $80.50 setong manakala minyak Brent susut cecah $84.70.

Harga emas pula dilihat mencapai paras $2,000 di sesi New York semalam namun kembali susut semula ke sekitar $1,980.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat