Semua Kecundang Akibat US Dolar Kembali ‘Meletop’!

789

Memulakan dagangan dengan lemah di sesi-sesi terawal pada pembukaan pasaran awal minggu semalam, situasi berubah 360° pada sesi New York apabila menyaksikan raja mata wang itu kembali ‘membara’ semula.

Pada mulanya, pergerakan pasaran bermula di sesi Asia pada Isnin semalam dipengaruhi oleh sentimen pasaran yang memulih dengan perkembangan positif di China apabila sekatan pergerakan semakin dilonggarkan di lokasi-lokasi utama.

Namun, US dolar kembali mengukuh semula pada pembukaan sesi New York dan kemudiannya disokong oleh terbitan data tinjauan ISM bagi sektor perkhidmatan di Amerika Syarikat (AS) untuk bulan November yang menunjukkan angka lebih tinggi berbanding jangkaan dan bacaan bulan sebelumnya.

Ini menunjukkan perkembangan ekonomi yang sihat di AS dan menyokong bank pusat untuk meneruskan langkah pengetatan dasar monetari.

Justeru, US dolar telah kembali memaparkan pengukuhan semula dalam pasaran. Pun begitu, penganalisis memberi amaran arah pergerakan harga untuk US dolar berpotensi untuk berubah-ubah dan tak menentu sepanjang minggu ini sebelum mesyuarat FOMC pada minggu hadapan.

Mata wang utama lain dalam pasaran kembali didagangkan suram semula ekoran pengukuhan yang dipamerkan oleh US dolar.

Sesi Asia pada hari ini akan memberi tumpuan kepada mesyuarat polisi bank pusat Australia (RBA) pada jam 11.30 pagi waktu tempatan yang akan memberi impak kepada dolar Aussie.

RBA dijangkakan untuk menaikkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas ke paras 3.10%, melihatkan langkah memperlahankan pengetatan dasar yang telah pun dimulakan sejak Oktober lalu.

European Central Bank (ECB) akan bermesyuarat pada hari yang sama dengan Federal Reserve (Fed) minggu hadapan sementara pasaran masih berteka-teki terhadap penetapan dasar monetari di Eropah.

Penggubal polisi ECB, Gabriel Makhlouf berpandangan 50 mata asas adalah paras minimum untuk kenaikan kadar faedah, dan tidak melihat kenaikan 75 mata asas diperlukan.

Pasaran komoditi ‘berdarah’ di awal minggu apabila emas dan minyak mentah pada mulanya mencatatkan peningkatan pada nilai masing-masing kemudiannya merosot ketara akibat pengukuhan semula US dolar dalam pasaran.

Begitu juga situasi yang berlaku pada pasaran saham dan kripto menyaksikan kejatuhan susulan dominasi US dolar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat