Sentimen Berisiko Pamer Pengukuhan Yen Pada Permulaan Dagangan Sesi Asia

362

Permulaan dagangan pada minggu ini melihatkan dagangan Yuan China mencecah ke paras rekod terendah pada Isnin sementara dagangan dolar Australia pula berlegar di paras terendah tahun ini berikutan faktor kebimbangan terhadap ketegangan perang dagang antara Amerika Syarikat (AS) dan China yang kembali meningkat semula.

Kegoyahan yang dilaporkan setelah Presiden AS Donald Trump mengumumkan tambahan tarif bakal dikenakan ke atas barangan import China, telah mendorong para pelabur beralih ke arah aset safe-haven membuatkan dagangan seperti Yen dan Swiss franc mendapat permintaan tinggi termasuk juga emas.

Matawang Yen didagangkan ke paras tertinggi 7 bulan ekoran kejatuhan pada hasil pulangan bon AS yang menghampiri paras terendah 3 tahun yang turut diberi tekanan oleh pertumbuhan pekerjaan di Amerika Syarikat yang perlahan.

Menjadi tumpuan pada dagangan penghujung minggu lalu adalah laporan data pekerjaan NFP Amerika Syarikat yang memberikan bacaan yang kurang memberangsangkan.

Kadar pertambahan pekerjaan AS untuk bulan Julai menurun kepada 164,000 sejajar jangkaan pasaran daripada pertambahan pada bulan Jun iaitu sebanyak 193,000 pekerjaan yang dikemaskini menurun daripada angka 224,000 sebelumnya.

Sementara, kadar pengangguran AS masih kekal di paras 3.7% seperti bulan sebelumnya, meleset berbanding jangkaan penurunan kepada 3.6% oleh pasaran.

Manakala, kadar purata pendapatan perjam mencatatkan bacaan 0.3% lebih tinggi berbanding jangkaan 0.2%.

Pound Sterling pula dijangka masih kekal didagangkan berisiko bersambung pada minggu ini berikutan kebimbangan terhadap isu Brexit masih dirasai. Penganalisis terus meramalkan Britain bakal berdepan situasi pengunduran tanpa ikatan perjanjian bersama Kesatuan Eropah pada penghujung Oktober nanti.

Selepas keputusan penetapan kadar oleh Federal Reserve dan Bank of England (BOE) pada minggu lalu, tumpuan pada minggu ini pula terarah pada mesyuarat dasar monetari bank pusat Australia dan juga bank pusat New Zealand. Pantau juga data-data ekonomi penting sepanjang minggu ini yang akan turut mempengaruhi pergerakan harga dalam pasaran.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat