Sentimen dan Event Penting Yang Anda Harus Beri Perhatian Sepanjang Minggu Ini (22-26 Mei 2017)

52

US Dollar dilanda “kemurungan” minggu lepas gara-gara isu politik dan beberapa faktor lain yang meragut kekuatan matawang gergasi itu. Minit mesyuarat Fed dijangka akan menjadi event tumpuan minggu ini disamping maklumat terkini daripada AS dan data KDNK UK.

Namun begitu, pengakuan daripada James Comey dijangka akan menjadi event terbesar minggu ini.

Berikut adalah sorotan penting yang bakal mempengaruhi trading anda minggu ini.

1.Data Jualan Rumah Baru AS –23 Mei 2017 (Selasa, 10.00 pm)

Data jualan rumah baru ini dikatakan amat berkait rapat dengan kitaran ekonomi. Data pada bulan Mac sebelum ini menunjukkan peningkatan sebanyak 621,000 bagi jualan tahunan. Pasaran dijangka mencecah angka 611,000 buah bagi bulan April.

  1. Keputusan Dasar Kanada- 24 Mei 2017 (Rabu, 10.00 pm)

Bank of Canada mengekalkan kadar tidak berubah pada paras 0.5 peratus sejak pertengahan 2015 dan tiada perubahan juga dijangka bakal dicatat dalam masa terdekat. Ekonomi Kanada dikatakan berdepan dengan isu perumahan, harga komoditi dan yang terbaru, data pekerjaan yang agak mengecewakan. Namun begitu, tiada sebarang tanda-tanda pelonggaran dasar bakal ditambah dalam masa terdekat.

  1. Pengakuan James Comey (tentatif)

Bekas Pengarah FBI, James Comey buat kali pertama akan kembali ke Capitol Hill selepas beliau dipecat oleh Presiden Donald Trump. Comey dikatakan akan membentangkan petikan yang menunjukkan bahawa Trump cuba untuk campur tangan di dalam penyiasatan Micheal Flynn, iaitu Penasihat Keselamatan Negara yang telah dipecat yang dikatakan mempunyai hubungan dengan Russia sewaktu kempen Trump. Jika Comey menjelaskan bukti yang menunjukkan bahawa Trump terbabit di dalam isu berkenaan, US Dollar dijangka akan terus menjunam.

  1. Minit Mesyuarat FOMC- 25 Mei 2017 (Khamis, 2.00 am)

Dalam mesyuarat Mei, Fed meletakkan kadar pada bacaan tidak berubah disamping mengenepikan kemelesetan yang berlaku kepada US Dollar baru-baru ini. Semenjak minit yang lepas, data gaji telah menjunam kepada 2.5 peratus disamping pengumuman data jualan runcit dan inflasi yang rendah.

  1. Data KDNK UK- 25 Mei 2017 (Khamis, 4.30 pm)

Data KDNK UK yang pertama menunjukkan penurunan yang agak ketara di dalam pertumbuhan sebanyak 0.3 peratus. Brexit mula menunjukkan kesan kepada ekonomi sebaik sahaja harga menunjukkan peningkatan. Data ini amat dinantikan bagi menilai kekuatan ekonomi semasa UK.

Sebarang data tambahan akan diupdate dari semasa ke semasa. Jangan lupa tandakan event-event ini pada kalendar trading anda. Semoga profit!

Pasaran Komoditi Hitam Masih Dalam Dagangan Melonjak Menjelang Mesyuarat OPEC dan non-OPEC Minggu Ini!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat