Sentimen Kembali Berisiko, Aset Safe Haven Raih Permintaan Pelabur!

406

Kebimbangan terhadap impak wabak coronavirus kekal menjadi risiko utama kepada sentimen pasaran hari ini dengan angka kematian kini telah mencecah 1,868 nyawa manakala kes jangkitan yang disahkan pula meningkat kepada 72,436 orang.

Dalam laporan terbaru, syarikat teknologi terbesar dunia, Apple memberitahu bahawa ia mungkin tidak dapat memenuhi sasaran pendapatan suku tahunan yang ditetapkan disebabkan kemerosotan pengeluaran dan permintaan yang lemah di China akibat penularan wabak coronavirus.

Menurut Apple, kilang-kilang pembuatan di China yang menghasilkan iPhone dan elektronik lain telah mula dibuka semula, tetapi pengeluaran dikatakan lebih perlahan daripada dijangkakan sekali gus menyebabkan bekalan produk Apple yang akan dijual di seluruh dunia juga berkurang.

Susulan itu, safe-haven yen dan emas dilihat kembali meraih permintaan pada sesi Asia sementara dolar USD juga didagangkan mengukuh berbanding enam matawang utama lain.
Kebimbangan ini juga mendorong kemerosotan dolar New Zealand untuk diniagakan menyusut berbanding US dolar.

Dolar Aussie pula diniagakan menyusut berbanding dolar USD berikutan laporan minit mesyuarat yang diterbitkan Reserve Bank of Australia (RBA) menunjukkan bahawa bank pusat bersedia untuk menurunkan kadar faedah jika diperlukan.

Matawang Eropah, pound didagangkan menyusut berbanding USD didorong oleh kebimbangan terhadap ketidakpastian hubungan UK dan Kesatuan Eropah (EU) memandangkan kedua-dua pihak mempunyai pandangan yang bercanggah dalam usaha untuk menjalankan rundingan perdagangan.

Sementara itu, dolar euro terus mencatat penurunan berbanding USD untuk diniagakan menghampiri paras terendah tiga tahun.

Sentimen terhadap matawang euro bertambah buruk dipengaruhi oleh beberapa siri data ekonomi yang mengecewakan dari ekonomi terbesar Eropah iaitu Jerman seterusnya meningkatkan kekhuatiran terhadap risiko kemelesetan di Zon Eropah.

Tumpuan pasaran hari ini akan tertumpu kepada penerbitan data sentimen ekonomi tinjauan ZEW bagi bulan Februari pada petang ini yang diramalkan mengukuh susulan kenaikan ketara yang dicatatkan bulan sebelumnya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat