Sentimen Pasaran: Matawang Sterling Susut Selepas Komen Mark Carney!

265

Matawang sterling mencatat penyusutan ke paras terendah 2 minggu lalu berbanding US selepas ketua Bank Pusat UK, Mark Carney mengatakan bank pusat berkemungkinan akan bertindak balas dengan lebih cepat jika terdapat tanda tanda-tanda kelemahan dalam ekonomi yang berterusan.

Matawang sterling telah susut sebanyak 0.5% pada paras dagangan $1.3028 iaitu paras terendah sejak Disember 27. Matawang Sterling juga susut berbanding matawang Euro sebanyak 0.6% pada hari ini.

Pemain pasaran matawang melihat terdapat kemungkinan sebanyak 60% bahawa bank pusat akan mengurangkan kadar faedah sebanyak 25 mata berbanding bulan lalu dimana pasaran hanya melihat hanya terdapat 50% kemungkinan pengurangan kadar faedah.

Disisi lain dolar Kanada didagangkan lemah dengan USD/CAD diadagangkan pada paras tertinggi 10 hari lalu iaitu pada paras 1.3050. Antara faktor yang menyebabkan penyusutan dolar Kanada ialah kejatuahn harga minyak berikutan ketegangan geopolitik antara AS-Iran semakin redah.

Indeks US dolar yang mengukur dolar greenback berbanding enam matawang utama menunjukkan pengukuhan sebanyak 0.10% kepada paras 97.093 setakat jam 09.45 p.m.

Pasaran hari ini kembali tenang apabila Amerika Syarikat dan Iran tidak menunjukkan sebarang tanda untuk meneruskan pertikaian ini meskipun terdapat beberapa roket Katyusha didapati telah dibedil dan terjatuh dalam kawasan Green Zone yang menempatkan kedutaan A.S pagi tadi.

Ucapan Presiden A.S Donald Trump yang tidak ingin membalas serangan, sebaliknya mengenakan sekatan ekonomi tambahan ke atas Iran sedikit sebanyak telah melegakan pasaran.

Dalam masa yang sama, terdapat laporan daripada jurucakap Menteri Perdagangan China, Gao Feng, Liu akan melawat Washington pada 13-15 Januari ini. Pada ketika ini kedua-dua belah pihak berhubung secara rapat dalam pengaturan tertentu penandatangan nanti.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat