Sentimen Pasaran : Pelabur Semakin Optimis Terhadap Pertumbuhan Global!

266

Matawang Euro, pound dan matawang yang sensitif perdagangan melonjak naik berikutan penyusutan US dolar ke paras terendah 6 bulan pada hari ini. Dalam masa yang sama terdapat peningkatan dalam keyakinan para pelabur bahawa prospek pertumbuhan global akan semakin baik dan hubungan perdagan Amerika Syarikat dan China yang semakin pulih.

Sentimen akhir tahun telah mendorong para pelabur untuk melabur dalam dagangan matawang yang terhubung kait dengan perdagangan dan pertumbuhan global. Hal ini telah menyebabkan matawang Australia dan yuan China mengukuh berbanding matawang US dolar.

Indeks US dolar yang mengukur dolar greenback berbanding enam matawang utama didagangkan susut sebanyak 0.38% pada paras 96.045 setakat jam 10.15 p.m.

Naib Perdana Menteri China Liu Beliau bakal melawat Washington minggu ini bagi menandatangani perjanjian perdagangan Fasa 1 dengan Amerika Syarikat. Kenyataan ini dilaporkan dalam laporan South China Morning Post pada hari Isnin.

Walaubagaimanapun menurut penasihat perdagangan Rumah Putih, Peter Navarro mengatakan pada hari ini bahawa perjanjian perdagangan kemungkinan akan ditandatangani pada minggu depan, tetapi pengesahan itu akan datang dari Presiden Donald Trump atau wakil perdagangan A.S.

Kecenderungan para pedagang terhadap risiko telah menjadikan matawang Euro jadi pilihan dagangan. Matawang Euro mengukuh sebanyak 0.27% berbanding US dolar.

Terdapat tanda-tanda bahawa ekonomi zon Eropah akan stabil dan ini menjadi faktor yang mendorong pengukuhan matawang sejak akhir-akhir ini.

Disisi lain matawang Sterling mengukuh keparas tertinggi 2 minggu berbanding US dolar walaupun terdapat kemungkinan “no deal” Brexit pada akhir tahun 2020.

Matawang pound mengukuh sebanyak 0.67% berbanding US dolar pada paras 1.3202.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat