Sentimen Pertukaran Matawang Menjelang Pembukaan Pasaran Eropah

48
  • Pasaran Pertukaran Matawang Asing

Pergerakan dolar minggu ini kurang konsisten dengan USD/JPY gagal berada di atas paras 113. Semalam dolar berakhir lemah berbanding euro, swiss franc dan kanada dolar.

Walau bagaimanapun, pelabur masih optimis terhadap ekonomi US apabila saham Wall Street masih merekodkan peningkatan baru. Laporan-laporan ekonomi penting malam ini akan menjadi penyokong kepada pengukuhan dolar atau menghalang dolar untuk naik lebih tinggi.

Minggu ini merupakan minggu yang sibuk dengan data-data ekonomi penting, terutamanya non-farm payroll (NFP) pada hari Jumaat nanti. Namun tumpuan perlu diberikan kepada data ADP dan perkhidmatan ISM US pada malam ini yang akan menjadi penyokong kepada bacaan NFP hujung minggu nanti.

Matawang Euro (EUR) pula berhenti daripada membuat terjunan yang lebih dalam berbanding dolar, berjaya naik semula ke paras 1.1770 selepas jatuh di bawah paras 1.17 untuk pertama kali sejak 6 minggu lalu. Antara faktor yang menyokong semula pengukuhan Euro adalah pasaran Sepanyol yang semakin pulih dan juga peningkatan hasil bon Jerman serta data-data ekonomi yang positif diluar jangkaan.

Berbeza dengan Pound (GBP) yang terus ditekan dengan bacaan indeks PMI pembinaan yang dikeluarkan semalam berada di bawah paras optimis 50.0, menunjukkan kelembapan dalam sektor tersebut. Pertumbuhan yang semakin perlahan menambahkan kebimbangan terhadap laporan indeks perkhidmatan PMI UK hari ini.

Hasil laporan semalam menyebabkan GBP/USD jatuh paras support penting di sekitar $1.32. Namun data jualan runcit serta sentimen keyakinan pengguna UK yang meningkat mungkin akan menyokong bacaan pada laporan PMI perkhidmatan petang nanti.

  • Pasaran Bon

Hasil-bon Amerika Syarikat secara keseluruhannya jatuh hari ini. Berikut adalah perubahan hasil bon US:

US-10Y Yield : -0.62%
US-5Y Yield : -0.61%
US-30Y Yield : -0.28%

  • Komoditi

Dolar yang jatuh meningkatkan permintaan emas. Harga emas naik $4.64 atau 0.36% kepada $1,279.24 pada jam 2 petang.

Pasaran minyak mentah masih ditekan dengan kebimbangan para pelabur terhadap peningkatan pengeluaran OPEC pada bulan Sepetmber serta hasil pengeluaran minyak di US meningkat.

Minyak mentah WTI: -0.61%
Minyak Brent: -0.46%

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat