Sentimen Positif Brexit Bakal Lonjakan 130 PIPS Kenaikan Pada GBP/USD?

1,074

Matawang Pound Sterling pada dagangan Asia permulaan minggu ini dilihat agak mendatar selepas lonjakan yang dilakukan pada penghujung dagangan Jumaat yang lalu. GBP kembali mendapat permintaan ekoran laporan positif terhadap rundingan Brexit yang memberi harapan terhadap pelabur di mana sebelum itu matawang tersebut mengalami kejatuhan selepas beberapa menteri dalam kerajaan PM May meletak jawatan.

Laporan media pada hujung minggu lalu memberi perkhabaran yang positif buat Sterling. Akhbar Telegraph UK telah melaporkan bahawa berkemungkinan Brexit bakal dilanjutkan sehingga tempoh dua bulan dipertimbangkan untuk PM May jika undian akhir pada 12 Mac ini tidak menyokong beliau.

Dalam laporan yang lain, Pegawai atasan Kesatuan Eropah (EU) dengan sokongan kerajaan ada mencadangkan lanjutan sehingga 21 bulan dari tarikh akhir 29 Mac yang dijadualkan untuk Britain meninggalkan EU.

Sementara itu, dolar USD pula mula menunjukkan pergerakan yang lemah selepas perkembangan positif pada rundingan dagang melibatkan Amerika Syarikat dan China.

Selain itu juga, pelabur kembali tertumpu pada faktor fundamental di mana bank pusat FED dengan nada dovish berkemungkinan dilihat mengalami kesukaran bagi meneruskan langkah untuk menaikkan kadar faedah di Amerika Syarikat.

Diperhatikan pergerakan harga pada chart pasangan matawang GBP/USD pada hari ini, harga bergerak mendatar sejak awal sesi Asia bermula di paras resistance 1.30700. Paras ini telah diuji sejak minggu lalu namun harga gagal membuat kenaikan melepasi zon resistance di kawasan tersebut.

Jika sentimen semasa menyokong pengukuhan GBP, harga berpotensi membuat kenaikan sehingga 130 pips menuju ke paras sekitar resistance 1.3209 (MagicR3) pada indicator Moshed Magic Line.

Namun, jika harga gagal melepasi zon resistance tersebut, berkemungkinan harga akan kembali bergerak rendah dari paras Magic Pivot 1.3033 hari ini dan turun mencatatkan sekitar 90 pips penurunan harga menuju ke paras support 1.2985 (MagicS1) yang merupakan antara paras tumpuan pada chart GBP/USD.

Lihat gambar chart GBP/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda dan lihat peluang posisi dagangan yang terbaik beserta kawalan risiko yang bersesuaian.

 

Paras support: 1.2985, 1.2921, 1.2874.

Paras resistance: 1.3097, 1.3144, 1.3209.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat