Sentimen Semasa Pasaran Menjelang Penutupan Sesi Asia Hari Jumaat

41
  • Pasaran Pertukaran Matawang Asing

Dolar US secara keseluruhannya mengukuh di sesi dangangan Asia dengan indeks US dolar yang mengukur kekuatan greenback berbanding enam matawang lain naik 0.09% kepada 93.03 pada jam 12.15 tengahhari selepas tutup rendah pada paras 92.95 di sesi dagangan yang lalu.

Pengukuhan dolar masih disokong dengan sentimen bahawa nilai dolar akan melonjak sekiranya Fed menaikkan kadar faedah mereka pada akhir tahun ini dan sekiranya pembaharuan cukai Trump dapat dilaksanakan dengan jangkaan pelaburan ke dalam Wall Street dan bon Amerika akan terus meningkat dalam jangka masa terdekat.

Namun antara yang akan menganggu peningkatan dolar adalah risiko geopolitik antara Amerika dan Korea Utara yang belum selesai serta unjuran ekonomi oleh negara-negara maju yang lain melalui usaha bank pusat mereka bagi memastikan kestabilan pertumbuhan ekonomi seperti perlaksanaan pengurangan pembelian bon oleh ECB yang mungkin akan berjalan lebih awal dan juga jangkaan kenaikan kadar feadah BoE buat kali pertama dalam sejak sepuluh tahun lalu.

Data-data ekonomi penting yang menjadi ukuran bank pusat serta ulasan-ulasan oleh pemimpin dan pembuat dasar akan sentiasa diteliti bagi melihat perubahan risk appetite dalam pasaran. Dengan analisis fundemental yang kukuh anda dapat memahami apakah risiko yang sesuai untuk diambil berdasarkan pandangan semasa ekonomi.

  • Pasaran Saham Ekuiti

Berikut adalah pergerakan indeks saham utama Asia setakat jam 12.30 tengahhari:

Nikkei 225 (Jepun) : -0.26%
KOSPI (Korea Selatan) : +0.54%
ASX 200 (Australia) : +0.14%

Berikut pula adalah pergerakan indeks hadapan Wallstreet:

Dow Jones Futures : +0.04%
Nasdaq Futures: +0.04%
S&P 500 Futures: -0.03%

  • Pasaran Bon

Antara yang mendorong pengukuhan dolar adalah hasil bon Amerika Syarikat yang melonjak naik. Kenaikan pasaran ekuiti menjadi faktor kepada kenaikan hasil-bon Amerika Syarikat dengan pelabur lebih memilih kepada aset yang lebih berisiko seperti saham dengan jangkaan Fed akan terus mengekalkan kenaikan kadar faedah secara beransur-ansur. Berikut adalah perubahan hasil bon setakat jam 12.30 tengahhari:

US-10Y Yield : +0.38%
US-5Y Yield : +0.33%
US-30Y Yield : +0.11%

  • Pasaran Komoditi

Harga emas kini naik turun dalam zon support yang kuat selepas permintaan emas berkurangan akibat pengukuhan dolar dengan kesan risiko geopolitik di Korea Utara semakin reda. Sentimen pelabur kini berubah kepada pembelian aset berisiko seperti saham.

Emas bergerak disekitar harga $1,288.36 per auns, susut 0.03% daripada pembukaan harga hari ini.

Pasaran minyak mentah pula bercampur hari ini. Namun secara keseluruhannya pelabur kekal optimis dengan pasaran yang dilihat sedang ke arah keseimbangan.

Minyak mentah WTI: -0.14%
Minyak Brent: +0.07%

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat