Sentimen Terkini Pasaran Kewangan Pada Sesi Dagangan Asia

450

US dolar mengukuh semalaman dalam sesi Asia. Pengukuhan US dolar disebabkan pelabur  mula melabur dalam matawang greenback apabila Rumah Putih mula melonggarkan pendirian mereka terhadap penyekatan pelaburan asing.

Indeks US dolar yang mengukur kekuatan greenback berbanding enam matawang utama naik 0.48% kepada 94.81 semalaman dan mengukuh sebentar dan menyusut sedikit kepada 94.99 setakat jam 9.40 pagi.

Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, berkata beliau akan menyambung semula Akta Pemodenan Kajian Risiko Pelaburan Asing (FIRRMA), dimana ia akan mengembangkan kuasa Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat (CFIUS), membantu membanteras pencurian kecurian intelektual AS harta oleh China.

Keputusan untuk memulihkan CFIUS telah menghantarkan matawang safe haven seperti yen dan franc Swiss susut berbanding US dolar.

USD / JPY naik 0.25% kepada Y110.34, manakala USD / CHF naik 0.50% 0.9962.

Data ekonomi US yang bercampur menunjukkan jurang defisit perdagangan semakin mengecil dan tempahan barangan tahan lama jatuh menyebabkan ia menghambat pengukuhan US dolar.

Jabatan Perdagangan melaporkan pada hari Rabu tempahan barangan tahan lama utama jatuh 0.3% bulan lepas, tesasar daripada jangkaan pakar ekonomi yang menjangkakan kenaikan 0.5%.

Defisit perdagangan US mengecil kepada $ 64.85 bilion, dibawah ramalan ekonomi yang menjangkakan $68.9 bilion.

Pergerakan dolar yang lebih tinggi juga disokong oleh kemerosotan dalam kedua-dua matawang iaitu euro dan sterling berikutan isu Brexit, dan ketidakpastian sama ada Bank of England akan menaikkan kadar faedah pada tahun ini.

EUR / USD jatuh 0.54% kepada $ 1.1585, manakala GBP / USD jatuh 0.62% kepada $ 1.3142.

USD / CAD naik 0,02% kepada C $ 1.3309 berikutan didorong peningkatan harga minyak.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat