Sentimen Terkini Pasaran Kewangan Pada Sesi Dagangan Asia

134

Kebanyakkan matawang utama berada di paras harga baru-baru ini termasuk matawang US dolar yang kekal kukuh berikutan isu perdagangan US-China yang mula kian reda. Selain itu pelabur memberi tumpuan pada data penting yang akan dikeluarkan oleh dua ekonomi besar dunia sebagai indikasi pertumbuhan ekonomi global.

US dolar berhenti pada sekitar 112.39 yen tidak jauh daripada paras tertinggi 6 bulan yang dikecapi pada hari Jumaat iaitu pada 112.79.

Indeks US dolar yang mengukur kekuatan greenback berbanding enam matawang utama lain hampir tidak berubah pada 94.750. Indeks US dolar pada awalnya melonjak kepada paras 95.241 selepas laporan angkat ekonomi China menunjukkan ancamana tarif tidak mempunyai kesan yang signifikan lagi.

Kekhuatiran pasaran terhadap impak tarif terhadap eksport China telah menghantar yuan jatuh daripada paras 6.7326 kepada 6.705.

Pemain pasaran memberi tumpuan pada data KDNK suku tahun kedua China dan jualan runcit bulan Jun US.

“Ahli ekonomi berpendapat KDNK suku kedua China dan data aktiviti Jun US yang dikeluarkan akan lebih baik,” kata penganalisis JPMorgan

Manakala pandangan undian penganalisis yang ditinjau oleh Reuters menjangkakan ekonomi China akan berkembang setiap tahun 6.7 peratus daripada 6.8 peratus setahun lalu.

Dalam masa yang sama persidangan Presiden Donald Trump dengan Rusia di Helsinki juga akan menjadi tumpuan.

Ketua Rizab Persekutuan Jerome Powell akan membuat penampilan sebelum Kongres. Menjelang pertemuan itu, bank pusat akan mengeluarkan laporan polisi yang akan menyertakan data pertumbuhan ekonomi A.S. dan the Fed dijangka akan menaikkan kadar secara beransur-ansur.

Matawang Euro pula masih mencatat penyusutan iaitu pada paras harga $1.1610 berbanding US dolar.

Tumpuan akan diberikan pada perbincangan Brexit dan data inflasi zon eropah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat