Sentimen Terkini Pasaran Kewangan Pada Sesi Dagangan Asia

542

US dolar merosot berbanding yen dan matawang utama lain pada hari Isnin selepas Presiden US Donald Trump menyatakan ketidakselesaan dengan kekuatan dolar. Dalam masa yang sama pemimpin kewangan global mengakhiri pertemuan hujung minggu tersebut dengan sedikit persetujuan terhadap cara penyelesaian pertikaian tindakan tarif U.S.

US dolar meneruskan kemerosotan selepas CNBC melaporkan pada hari Jumaat bahawa Trump bimbang Rizab Persekutuan akan menaikkan kadar faedah dua kali lebih tinggi tahun ini. Trump berkata dasar pengetatan Fed dan dolar yang kukuh boleh menjejaskan ekonomi U.S

Indeks US dolar yang mengukur kekuatan matawang greenback berbanding enam matawang utama jatuh 0.2 peratus kepada 94.251 pada hari Isnin berbanding paras tertinggi 1 tahun yang dikecapi pada 19 Julai.

US dolar jugah jatuh untuk hari ketiga berbanding yen kepada 110.85. Matawang yen tersebut mula mengukuh selepas terdapat laporan bahawa Bank of Japan sedang aktif membincangkan perubahan terhadap dasarnya.

BOJ dijadualkan mengadakan mesyuarat dasar monetari seterusnya pada 30 dan 31 Julai.

Matawang Euro mengukuh sebanyak 0.18 peratus kepada 1.1742 berbanding US dolar setakat jam 9.55 pagi.

Pada pertemuan hujung minggu di Buenos Aires, menteri kewangan dan gabenor bank pusat dari 20 ekonomi terbesar di dunia menyeru lebih banyak dialog agar dapat meredakan konflik perdagangan dan ketegangan geopolitik.

Pertemuan tersebut telah diadakan di tengah perselisihan perdagangan antara Amerika Syarikat dan China, yang telah menampar tarif pada harga $ 34 bilion dari barang masing-masing.

Menurut penganalisis, komen Trump pada ketika ini akan menghantar pada kelemahan US dolar. Ketidakpastian pasaran akan semakin meningkat kerana pada ketika ini, tidak ketahui jenis tekanan atau komen apakah yang akan dikeluarkan oleh pihak US.

Dolar Kanada diniagakan hampir sejajar berbanding dolar U.S.,pada paras 1.3126.

Ia mencatatkan peningkatan kira-kira 1.4 peratus pada Jumaat selepas jualan runcit dan data inflasi yang kukuh semakin mendorong untuk kenaikan kadar faedah oleh Bank of Canada pada tahun ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat