Sentimen Terkini Pasaran Pada Awal Sesi Asia Hari Khamis

655

US dollar seperti yang kita tahu membuat pergerakan volatile (turun-naik) semasa pengumuman dasar monetari FOMC pada pagi tadi. Satu lagi bank pusat yang menetapkan dasar pada Khamis adalah Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) yang mana mengekalkan kadar faedah di paras 1.75%.

Antara yang menjadi perhatian pada sesi dagangan Rabu adalah kejatuhan matawang CAD berbanding matawang-matawang utama yang lain. Ini kerana Amerika Syarikat dan Mexico dalam perancangan untuk membentuk perjanjian perdagangan tanpa Kanada.

Indeks US dollar yang mengukur kekuatan matawang greenback berbanding enam matawang yang lain bergerak mendatar dengan hanya meningkat 0.10% setakat pada pukul 11.34 pagi.

Major pair seperti EUR/USD setakat ini membuat kenaikan 0.09%, di mana GBP/USD didagang susut 0.10%. USD/JPY pula jatuh 0.04%, dengan USD/CAD didagang 0.12% lebih tinggi. USD/CHF pula didagang susut 0.04%. Pair AUD/USD dan NZD/USD masing-masing mencatat kenaikan 0.12% dan kejatuhan 0.12% setakat ini.

Seperti yang semua tahu, bank pusat Amerika Syarikat membuat keputusan menaikkan kadar faedah Fed Fund Rate kepada 2.25%. Sebenarnya tidak banyak perubahan dalam kenyataan awal yang dikeluarkan berbanding mesyuarat sebelum ini, kecuali pengguguran perkataan ‘accomodative’.

Apa yang menyebabkan US dollar jatuh semula adalah komen Powell dalam sidang media yang berkata, “Perubahan itu tidak menunjukkan isyarat yang signifikan dalam halatuju dasar. Ia hanyalah isyarat bahawa dasar akan diteruskan mengikut jangkaan kami.”

Dalam perkembangan NAFTA, potensi untuk melihat perjanjian tiga-hala antara Amerika, Mexico dan Kanada dalam masa terdekat semakin tipis dengan pentadbiran Trump berkemungkinan hanya akan meneruskan perjanjian bersama Mexico pada Jumaat.

Perdana Menteri Kanada Trudeau menyebut bahawa tariff AS terhadap keluli dan aluminium Kanada perlu dibatalkan terlebih dahulu sebelum mereka bersetuju dengan perjanjian perdagangan. Beliau menegaskan bahawa mereka bersedia untuk meninggalkan perjanjian jika ia adalah tidak baik kepada Kanada. Trump pula berkata beliau tidak gembira dengan perkembangan rundingan dan enggan menerima rundingan dua-hala bersama Trudeau.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat