Sentimen Terkini Pasaran Selepas Pembukaan Sesi Asia Hari Khamis

555

US dollar didagangkan lebih tinggi berbanding beberapa matawang utama yang lain pada Khamis selepas minit mesyuarat FOMC yang dikeluarkan awal pagi tadi. Secara keseluruhan minit tersebut dilihat sebagai hawkish dan menjadi pemangkin kepada pengukuhan US dollar pada lewat dagangan sesi New York hari Rabu.

Setiap ahli Fed menyokong kepada kenaikan kadar faedah pada bulan lalu dan juga bersetuju untuk menaikkan kos pinjaman di masa hadapan.

Setakat ini potensi kenaikan kadar faedah Disember dilihat semakin meningkat dalam pasaran hadapan CME Group iaitu 83% yang akan menjadi kenaikan keempat pada tahun ini.

Indeks US dollar yang mengukur kekuatan matawang greenback berbanding enam matawang yang lain membuat kenaikan 0.09% setakat pada pukul 10.54 pagi.

Major pair seperti EUR/USD setakat ini membuat kenaikan 0.01%, di mana GBP/USD didagang meleset 0.11%. USD/JPY pula jatuh 0.14%, dengan USD/CAD didagang 0.15% lebih tinggi. USD/CHF pula didagang merosot 0.05%. Pair AUD/USD dan NZD/USD masing-masing mencatat kenaikan 0.37% dan 0.06% setakat ini.

“US dollar ketika ini meneruskan kenaikan yang mana pasaran sebelum tidak begitu menjangka akan ada kenaikan keempat kadar faedah tahun ini,” demikian kata strategist matawang di NAB, Ray Attrill.

Dalam perkembangan Brexit di perhimpunan pemimpin-pemimpin EU, Theresa May memberi isyarat bahawa mereka terbuka untuk melanjutkan tempoh transisi setahun lagi untuk menyelesaikan isu-isu yang sukar dipersetujui, khususnya sempadan Ireland.

Dalam masa yang sama ketua perunding EU, Michael Barnier juga berkata lebih banyak masa diperlukan untuk mencapai perjanjian dalam rundingan Brexit.

Antara matawang yang paling banyak berubah pada awal sesi hari ini adalah matawang Aussie. Matawang AUD melonjak selepas data pekerjaannya merekodkan data yang bercampur-campur. Kadar pengangguran di Australia berkurangan ke paras terendah enam tahun yang lalu di paras 5%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat