Siap Sedia! BTC Bakal Tembus Paras $30K Dalam Masa Terdekat?

523

Data dari rantai blockchain menunjukkan bahawa pertukaran kripto berpangkalan di Amerika Syarikat, Kraken, baru-baru ini mencatatkan deposit Bitcoin terbesarnya dalam beberapa tahun. Ini berlaku seiring dengan kenaikan harga Bitcoin sebanyak 5% berbanding dengan satu minggu yang lalu.

Menurut data rantai blockchain dari Crypto Quant, aliran besar BTC telah direkodkan di pertukaran tersebut, menandakan spekulasi terhadap lonjakan harga untuk mata wang kripto ini. Sejumlah besar Bitcoin sebanyak 14,924 telah didaftarkan di pertukaran tersebut, yang merupakan jumlah yang terbesar yang pernah direkodkan di Kraken sejak tahun 2018.

Aliran masuk ke bursa dalam jumlah yang besar  dikaitkan dengan lonjakan harga Bitcoin dalam masa terdekat. Oleh itu, tahap $30,000, jika dapat ditakluki, boleh berfungsi sebagai dorongan psikologi untuk langkah pilihan seterusnya.

Cabaran yang dihadapi oleh Securities and Exchange Commission (SEC) Amerika Syarikat dalam tuntutan terhadap Grayscale dan Ripple XRP, bersama dengan optimis terkait dengan kelulusan ETF Bitcoin spot, dianggap sebagai perkembangan yang menguntungkan bagi ekosistem kripto.

Walau bagaimanapun, tuntutan kes XRP boleh mengambil masa sekurang-kurangnya sehingga 2025 untuk selesai secara sepenuhnya, sementara permohonan ETF spot daripada pihak seperti Blackrock masih belum diketahui hujung pangkalnya.

Dari segi makroekonomi, kerajaan Amerika Syarikat telah menangguhkan penutupan kerajaan pada saat-saat terakhir, yang memicu kenaikan harga Bitcoin. BTC juga mempunyai potensi dalam infrastruktur teknikalnya, dengan peristiwa Bitcoin Halving dijadualkan pada suatu ketika pada suku kedua tahun 2024. Secara keseluruhan, terdapat pelbagai faktor yang pelabur mungkin lihat untuk menilai potensi mata wang kripto ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat