Sikap Tuding Jari Bakal Cetuskan Ketegangan Hubungan Dagang Australia & China

388

Sikap menunding jari antara Australia-China kerana wabak pandemik Covid19 dilihat hanya mengancam kepada hubungan perniagaan antara dua negara itu, yang mana sangat penting kepada dagangan global.

Andrew Forrest iaitu pengerusi Forstescue Metals Group, pembekal bijih besi terbesar China berkata, tindakan Australia menunding jari kepada beberapa syarikat China yang berpangkalan di Australia dalam menghantar topeng muka ke China pada awal tahun ini adalah satu tindakan yang tidak mengendahkan kepentingan Australia.

Pada bulan lalu akhbar The Sydney Morning Herald menuduh beberapa syarikat tersebut telah menghantar bekalan topeng muka ke China sebagai bantuan kemanusiaan. Tindakan itu dilihat hanya menghabiskan bekalan topeng muka untuk Australia ketika negara itu sangat memerlukan.

Forrest meluahkan pendapatnya bahawa tuduhan tersebut dan persetujuan pemerintah Australia untuk menyelidik asal usul wabak coronavirus dengan gabungan daripada Amerika Syarikat, Jerman serta Perancis hanya memburuk-burukkan China setelah negara itu banyak menyumbang kepada Australia dalam mengawal keadaan wabak tersebut terutama dari segi bekalan perubatan.

Duta China, Cheng Jingye telah pun mengeluarkan perintah kepada masyarakat China untuk memboikot produk Australia yang diimport seperti lembu dan anggur jika penyelidikan itu diteruskan. Amaran itu merupakan satu ancaman ekonomi dalam membalas tindakan Australia.

China kekal sebagai pengimport terbesar Australia terutama dagangan seperti bijih besi dan arang batu. Malah, kehadiran pelancong dan pelajar China turut menjadi sumber pendapatan bagi negara itu.

Tahun lepas dilaporkan pendapatan Fortescue dianggarkan hampir AS $6.4 bilion dari penjualan bijih besi ke China. Justeru, pengarah Institut Perhubungan Australia-China, James Laurenceson berpendapat bahawa arahan daripada Cheng tidak mustahil akan menyebabkan kemerosotan dalam pengeksportan bijih besi sekaligus merosakkan hubungan perniagaan.

Forrest yang berpeluang mengenali China lebih daripada 30 tahun, menyifatkan negara itu sebagai kawannya. Beliau turut menolak sebarang dakwaan yang tiada bukti dan meminta semua negara untuk memandang serius kepada perniagaan antarabangsa demi kebaikan negara.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat