Solana-Ethereum ‘Wormhole’ Digodam, RM1.34 Bilion Aset Kripto Dicuri!

965

Penghubung rangkaian Ethereum dan Solana, Wormhole berhadapan dengan serangan penggodam dan menyebabkan 120,000 Wrapped Ethereum (WETH) bernilai $321 juta (RM1.34 bilion) telah lesap dicuri.

Rincian Wormhole

  • Merupakan penghubung rentas blockchain (cross-blockchain bridge) Solana ke pelbagai blockchain.
  • Membolehkan pemindahan aset dari satu blockchain ke satu blockchain yang lain.
  • Apabila berlakunya pemindahan aset, penghubung biasanya akan mengunci aset tersebut terlebih dahulu dan mint (hasilkan) dalam versi
  • Versi wrapped akan dimasukkan ke dalam blockchain yang dituju.
  • Wormhole juga menyokong beberapa rangkaian lain seperti Avalanche, Binance Smart Chain, Oasis, Polygon, dan Terra

Setakat ini, Womhole gagal mengenalpasti bagaimana kecurian tersebut dilaksanakan.

Tetapi sekitar lewat jam empat pagi waktu Malaysia hari ini, pihak mereka telah memberi notis penyelenggaran rangkaian kerana wujud potensi penggodaman sebelum mengesahkannya pada sekitar jam 6 pagi.

Insiden ini mengingatkan kepada perkongsian pengasas Etheruem, Vitalik Buterin pada awal Januari. Menurutnya, pada masa akan datang bridges akan tenggelam susulan daripada kelemahannya yang mudah digoram.

Sebaliknya, pengguna dan pembangun projek kripto akan menfokuskan kepada multi-chain (serba rantai).

Sebagai rekod, insiden penggodaman ini menjadi kedua terbesar selepas Poly Network yang turut digodam hingga menyebabkan kehilangan aset bernilai $2.5 bilion pada Ogos tahun lepas.

Ketika penulisan, untuk pemerhatian 24 jam ETH mencatatkan penyusutan harga lebih 2%, didagangkan pada $2,682, dan SOL bernilai $99.22, susut lebih 9%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat