‘Crypto Heist’ Di Poly, RM2.5 Bilion Lesap Sekelip Mata!

5,611

Beberapa minggu sebelum tayangan bahagian akhir siri popular Netflix, ‘Money Heist’, komuniti kripto telah digemparkan satu insiden yang digambarkan sebagai ‘Crypto Heist’.

Poly Network sejak malam tadi menjadi tumpuan media massa apabila dilaporkan telah menjadi mangsa penggodaman, menyebabkan kehilangan dana bernilai RM2.5 bilion ($600 juta) dalam sekelip mata.

Insiden tersebut dilaporkan sendiri oleh Poly Network melalui akaun rasmi Twitter pada malam tadi:

Poly Network merupakan sebuah protokol yang beroperasi di blockchain Binance Smart Chain (BSC), Ethereum (ETH), dan Polygon (MATIC).

Beberapa dana daripada ketiga-tiga blockchain tersebut telah dipindahkan ke alamat wallet milik penggodam:

  • 2,858 ETH ($266.5 juta) dipindahkan ke alamat Ethereum
  • 6,610 token BNB bernilai lebih $252 juta dipindahkan ke wallet BSC
  • Sejumlah token MATIC bernilai $85 juta dipindahkan ke alamat Polygon
  • Turut melibatkan beberapa jumlah besar token WBTC, WETH, RenBTC, DAI, UNI, SHIB, dan FEI

Berdasarkan nilai semasa keseluruhan aset yang berjaya dirampas mencecah nilai lebih RM2.5 bilion ketika artikel ini ditulis.

Tether (USDT) turut menjadi sasaran dalam serangan tersebut. Sejumlah USDT bernilai $33 juta berjaya dicuri, namun pihak Tether bertindak pantas dengan membeku aset tersebut menyebabkan penggodam gagal menggunakan dana tersebut.

Pada masa yang sama, beberapa bursa besar kripto telah menawarkan bantuan dan sokongan: Binance, Huobi, dan OKEx.

Serangan godam terhadap Poly Network menjadikan insiden ini sebagai kes penggodaman terbesar dalam sejarah kripto. Malah, ini bukanlah kali pertama sektor DeFi menjadi sasaran penggodam.

Bermula dengan serangan terhadap Yearn Finance pada 4 Februari (melibatkan $11 juta), disusuli dengan BT Finance ($1.5 juta pada 9 Feb), Alpha Homora ($37.5 juta pada 13 Feb), FURUCOMBO ($14 juta pada 27 Feb), Meerkat Finance ($30 juta pada 4 Mac), Paid Network ($37 juta pada 5 Mac), dan DODO ($3.8 juta pada 8 Mac).

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat