Sterling Kekal Mengukuh, USD Pula Terus Berisiko Menjelang Mesyuarat FOMC dan Laporan Pekerjaan NFP

396

Matawang dollar USD jatuh ke bawah paras terendah satu minggu dagangan pada Jumaat di mana masih terus mengekalkan penurunan selepas Presiden Donald Trump telah mengumumkan tentatif perjanjian bersama penggubal undang-undang untuk menamatkan penutupan separa kerajaan Amerika Syarikat untuk tempoh tiga minggu. Pengumuman Trump tersebut telah memperlahankan sedikit penurunan pada nilai matawang USD namun pelabur melihat reaksi matawang tersebut tidaklah sekukuh yang dijangkakan. Ketua Demokrasi menyatakan wang yang diminta oleh Trump untuk dana tembok sempadan adalah tidak diperuntukkan dalam perjanjian tiga minggu tersebut di mana beliau sebelum ini mendesak peruntukan sejumlah $5.7 billion untuk dana pembinaan tembok sepanjang sempadan antara Amerika Syarikat dan Mexico. Penutupan yang berlarutan sekitar 35 hari itu akan menimbulkan kemudaratan terutamanya dilihat pada sektor pekerjaan dan juga aktiviti penerbangan yang terjejas akibat daripada penerbangan yang terpaksa ditangguhkan atau dibatalkan pada lapangan terbang di New York dan Philadelphia khususnya.

Tumpuan utama minggu ini akan terarah kepada penetapan kadar faedah oleh Federal Reserve (FED) pada Khamis ini dimana para pelabur menjangkakan para penggubal dasar akan menghentikan sementara waktu proses kitaran pengetatan pada dasar monetari. Pengerusi FED, Jerome Powell dijangka telah menyedari akan risiko terhadap pertumbuhan ekonomi Amerika Syarikat berikutan momentum pertumbuhan global yang semakin perlahan. Bukan itu sahaja, pada Jumaat pula, laporan data pekerjaan NFP di Amerika Syarikat turut akan dikeluarkan di mana angka pertambahan pekerjaan pada Januari dijangka menunjukkan bacaan yang rendah daripada sebelumnya sementara purata pendapatan turut dijangka menunjukkan peratusan yang menurun.

Matawang Sterling pula pada dagangan Jumaat sebelum ini dilihat didagangkan ke paras tetinggi 11 bulan dimana mencatatkan kenaikan mingguan terbesar untuk tahun ini berikutan pandangan optimis pelabur terhadap Britain yang dilihat mampu menghindari situasi Brexit tanpa perjanjian. Laporan akhbar menyatakan parti yang terdiri daripada kerajaan Konservatif minoriti berkemungkinan akan memberi sokongan kepada pelan perjanjian Perdana Menteri Theresa May, dengan syarat tertentu, dalam undian awal minggu ini sekaligus terus membantu lonjakan nilai matawang Sterling pada dagangan minggu lalu. Akhbar The Sun melaporkan Parti Kesatuan Demokrasi Ireland Utara secara peribadi telah bersetuju untuk memberi sokongan kepada pelan perjanjian May di Parlimen jika pelan tersebut melibatkan had masa yang jelas terhadap sempadan kawalan, sebagai satu langkah untuk menghapuskan pemeriksaan rutin pada sempadan Ireland.

Matawang safe-haven Yen pula terus mengekalkan dasar monetari yang longgar seperti yang dijangkakan dan bank pusat Jepun juga dilihat telah menurunkan unjuran inflasi pada minggu lalu. Tambahan lagi, pelabur dari Jepun terus menjadi pelopor terhadap bon asing sejak beberapa minggu lalu yang menyumbang kepada permintaan terhadap dollar USD. Ini sedikit sebanyak turut menjelaskan ketidaksesuaian matawang Yen sebagai pilihan dalam dagangan semasa walaupun risiko terhadap pertumbuhan ekonomi global yang perlahan terus membayangi sentimen pasaran.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat