Suasana Pasaran Sedikit Reda Walau Sentimen Masih Kekal Berisiko

425

Setakat sesi pasaran Eropah hari ini, pergerakan pasaran dilihat perlahan sejak awal sesi Asia bermula. Sentimen masih kekal berisiko namun suasana pasaran semakin pulih selepas China menetapkan nilai Yuan kekal tinggi berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) di paras 7.00 per dolar.

Tambahan lagi, data imbangan dagangan China yang diterbitkan pada hari ini memaparkan bacaan yang positif. Dengan bacaan kadar import yang menguncup, kadar eksport China untuk bacaan Julai 2019 melonjak tinggi berbanding jangkaan penurunan oleh pasaran berkemungkinan persediaan menghadapi tarif terbaru yang diumumkan Presiden AS Donald Trump.

Dagangan dolar AS kekal lemah dengan komen terbaru yang dikeluarkan Trump pada akaun media sosial beliau yang ditujukan terhadap Federal Reserve (Fed).

Trump menyelar pendirian Fed yang enggan mengakui kesilapan mengetatkan polisi monetari yang terlalu cepat sebelum ini dan kini mendesak supaya kadar faedah terus diturunkan dengan skala yang lebih besar dan dengan segera.

Matawang komoditi dolar Australia dan dolar New Zealand diniagakan lemah setelah menjunam pada dagangan semalam dengan kedua-dua bank pusat negara masing-masing mencatatkan penurunan kadar faedah ke paras terendah dalam rekod sejarah.

Harga minyak mentah disokong oleh laporan bahawa Arab Saudi dan negara pengeluar minyak yang lain untuk mengambil langkah bagi membendung kejatuhan berterusan harga minyak mentah dalam pasaran.

Sementara itu, nilai emas telah mencatatkan lonjakan ke paras tertinggi sejak 2013 melepasi paras $1,500 berbanding dolar AS ekoran faktor risiko perang dagang AS-China yang masih menguasai pasaran.

Perkembangan di United Kingdom pula, Setiausaha Luar Negara Britain Dominic Raab menyatakan bahawa pendirian Kesatuan Eropah menyukarkan kesepakatan perjanjian untuk dicapai.

Pasaran juga gelisah menantikan strategi Perdana Menteri terbaru Boris Johnson untuk menangani isu Brexit setelah dilaporkan tidak berhasrat untuk mengadakan rundingan semula bersama Kesatuan Eropah.

Di Itali, Menteri Dalam Negeri Matteo Salvini mengancam untuk meninggalkan gabungan kerajaan dan mencetuskan pilihanraya baru di ekonomi ketiga terbesar di zon Eropah tersebut. Beliau juga mengugut untuk melanggar peraturan belanjawan yang ditetapkan Kesatuan Eropah.

Dengan itu, matawang Eropah kelihatan masih kekal berada dalam kelompok dagangan yang berisiko bersama matawang Kiwi dan Aussie.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat