Suku Ketiga: Pertumbuhan Ekonomi di Zon Eropah Mendatar

63

Pertumbuhan ekonomi, KDNK (Gross domestic product, GDP) di Zon Eropah naik 0.30% pada suku ketiga. Pertumbuhan ini adalah sejajar dengan jangkaan pasaran. Kadar ini tidak berubah daripada pertumbuhan pada suku kedua pada kadar 0.30%.

Dari segi bacaan tahunan suku ketiga 2016 (annual terms) pertumbuhan telah mencatatkan kenaikan sebanyak 1.60% yang juga tidak berubah dari suku kedua. Namun bacaan pada suku ketiga ini sedikit perlahan berbanding suku pertama dengan 1.70%.

German sebagai ekonomi terbesar Kesatuan Eropah mencatatkan pertumbuhan 0.20% pada suku ketiga setelah mencatatkan kadar 0.40% pada suku kedua. Peningkatan pada suku ketiga ini adalah di bawah jangkaan pasaran yang meramalkan kenaikan sebanyak 0.30%.

Perbelanjaan pengguna dan kerajaan terus memacu ekonomi pada suku ketiga dan pertumbuhan yang perlahan ini mungkin disebabkan paras pelaburan yang rendah. Eksport German juga menyusut pada suku yang sama.

Sejurus data KDNK (GDP Germany) ini dikeluarkan, pasangan matawang Eur/Usd menguat (1.0750-1.0780) yang disebabkan correction dari paras terendah 2016 di 1.0710. Manakala indeks DAX (Indeks saham German) naik sedikit sejurus data dikeluarkan.

Itali sebagai ekonomi keempat terbesar Kesatuan Eropah mencatatkan pertumbuhan 0.30% pada suku ketiga yang tinggi daripada jangkaan 0.20% tetapi tidak berubah dari suku kedua.

Spanyol pula sebagai ekonomi kelima terbesar dan Belanda mencatatkan pertumbuhan sebanyak 0.70%. Pertumbuhan yang agak tinggi ini menunjukkan perdagangan yang positif di kedua-dua negara.

Manakala Greece mencatatkan pertumbuhan 0.50% pada suku ketiga dengan bacaan tahunan pertumbuhan 1.50%.

Secara keseluruhan, data-data yang dikeluarkan di kebanyakan negara Kesatuan Eropah menunjukkan tanda-tanda positif. Kesatuan berpotensi untuk menguat lagi pada suku keempat berikutan ekonomi German yang dijangka menguat.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat