‘Surfer Boy’ California Berjaya Kaut $17.5 Bilion Melalui Empayar Hedge Fund Setelah 20 Tahun

1,217

Daniel Seth Loeb atau lebih dikenali sebagai Dan Loeb dilahirkan pada 18 Disember 1961 di Santa Monica, California. Bapanya, Ronald Loeb bekerja sebagai peguam manakala ibunya, Clare Spark Loeb merupakan seorang ahli sejarah.

Ketika berusia 9 tahun, kedua-dua ibu bapanya telah berpisah. Oleh itu, Loeb tinggal bersama bapanya manakala dua orang kakaknya pula tinggal bersama ibunya.

Loeb membesar dengan kehidupan di pantai. Oleh yang demikian, beliau sangat gemar untuk menjalankan aktiviti meluncur air.

Seterusnya, Loeb belajar di Paul Revere Junior High School di Los Angeles. Ketika usinya mencecah 12 tahun, beliau terpaksa mengupah rakan sekelasnya sebanyak 25 sen sehari untuk menjadi pengawal peribadinya. Hal ini demikian kerana beliau telah dibuli dan diejek gara-gara mulutnya yang besar.

Namun begitu, peristiwa tersebut tidak pernah mematahkan semangatnya untuk terus belajar. Beliau menyambung pengajiannya ke peringkat sekolah menengah di Palisades Charter High School dan menyertai kelas ‘advanced placement’ serta memulakan perniagaan skateboardnya sendiri.

Di samping itu, Loeb sangat meminati bidang pelaburan sehinggakan salah seorang guru di sekolah menggelarkan beliau sebagai ‘Milo Minderbinder’ yang merupakan seorang ‘profiteer’ Perang Dunia II yang mengawal pasaran gelap berdasarkan novel Joseph Heller, ‘Catch-22’.

Setelah berjaya menamatkan pengajian di sekolah menengah, beliau melanjutkan pelajaran di Columbia University, New York dalam bidang ekonomi. Ketika itu, Loeb sudah mula melibatkan diri dalam dunia pelaburan bahkan berjaya memperoleh keuntungan sebanyak $120K!

Akan tetapi, Loeb telah kerugian semua wang tersebut dalam pelaburannya di Puritan-Bennett Inc, sebuah syarikat pembuat alat pernafasan perubatan yang mengalami kerugian besar selepas ventilatornya dikaitkan dengan beberapa kematian.

Walau bagaimanapun, beliau tidak kenal erti putus asa. Selepas tamat pengajian, Loeb bekerja di sebuah firma ekuiti persendirian, Warburg Pincus dan membantu mereka mengaut keuntungan sebanyak $20 juta! Pada 1987, beliau berubah angin ke Chris Blackwell’s Island Records dan bekerja sebagai pengarah pembangunan korporat.

Untuk menimba lebih banyak pengalaman, Loeb berpindah ke Los Angeles dan menerima tawaran bekerja sebagai penganalisis kajian sell-side di Jefferies. Beberapa lama kemudian, beliau dilantik sebagai naib presiden kanan di jabatan pengurusan hutang syarikat tersebut yang bermasalah.

Kemudian, beliau kembali semula ke New York dan bekerja sebagai naib presiden jualan di Citycorp pada tahun 1994.

Setahun berlalu, Loeb memutuskan untuk mengasaskan syarikat hedge fundnya sendiri yang dinamakan sebagai Third Point, hasil inspirasinya melalui aktiviti meluncur air yang diminati. Beliau menyangkakan bahawa usahanya itu akan membuahkan hasil dengan mampu mendapatkan sebanyak $10 juta untuk mengembangkan dananya, akan tetapi, beliau hanya memperoleh sekitar $3 juta yang diberikan oleh 5 orang kawan, ahli keluarganya serta wang hasil titik peluhnya sendiri.

Dengan pelbagai ujian dan kejatuhan yang dihadapi, akhirnya Third Point dapat menjana keuntungan sebanyak $17.5 bilion setelah 20 tahun beroperasi serta menjadikan ‘surfer boy’ California ini sebagai individu ke-737 terkaya di dunia!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat