Syarikat Telefon Pintar China Terpaksa Berdepan Kos Import Tinggi Ke India

438

China kini sudah berada di fasa pemulihan dan terbaru, pengeluar telefon pintar terbesar negara itu, Xiaomi Corp dan Oppo mengimport beberapa model telefon pintar ke India sebagai salah satu usaha untuk memulihkan kadar pengeluaran yang selari dengan permintaan.

Langkah tersebut menelan perbelanjaan yang mahal memandangkan India mengenakan kadar cukai tinggi terhadap import peranti dan komponen. Tarif yang dikenakan merupakan salah satu rancangan Perdana Menteri India, Narendra Modi untuk meningkatkan pembuatan di negara itu.

Sejak Mei lagi sektor pembuatan di India sudah kembali beroperasi tetapi beberapa kilang telefon pintar berhadapan dengan kekurangan tenaga kerja. Pada waktu yang sama, permintaan begitu tinggi kerana sepanjang perintah berkurung Covid-19, barangan yang bukan keperluan tidak boleh dijual.

Model Xiaomi yang dipasarkan di negara itu adalah berdasarkan perjanjian yang dipersetujui Foxconn di Tamil Nadu dan Andhra Pradesh. Manakala pemasangan model Oppo keluaran India dilakukan di kawasan industri New Delhi.

Buat masa sekarang, jumlah telefon pintar yang diimport masih tidak dikenal pasti. Namun, tindakan ini bukan untuk jangka masa yang panjang kerana import akan dihentikan apabila pengeluaran dan jualan kembali normal.

Pengilang Oppo yang juga pengeluar bagi produk OnePlus dan Realme, milik BBK Electronics terpaksa berhadapan dengan kekurangan pekerja susulan daripada isu jangkitan coronavirus dalam kalangan staf hingga mendorong mereka untuk meletak jawatan.

OnePlus yang bersaing dengan Apple Inc bagi rangkaian telefon pintar $400 keatas di India, perlu merancang strategi ke atas model terbarunya di laman web Amazon India untuk meraih sambutan.

Manakala Realme dilaporkan mengakui berhadapan dengan masalah memenuhi permintaan pasaran berikutan gangguan bekalan produk dan pengeluaran yang terhad. Namun, mereka tidak merancang untuk merisikokan kesihatan pekerja demi meningkatkan kadar pengeluaran dan dijangka aktiviti pengeluaran akan kembali pulih pada akhir Julai.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat