Syarikat Warren Buffet Beli Aset Syarikat Tenaga Bernilai Hampir $10 Bilion

374

Berkshire Hathaway, syarikat milik Warren Buffet dilaporkan telah membuat pelaburan pertama sejak pandemik Covid-19 dengan membelanjakan $4 bilion ke atas syarikat Dominion Energy, termasuk andaian hutang menjadikan pembelian itu bernilai hampir $10 bilion.

Dominion Energy merupakan sebuah syarikat tenaga elektrik yang berpangkalan di Richmond, Virgina, turut membekalkan gas asli ke beberapa kawasan seperti Utah, West Virginia, Ohio, Pennsylvania, North dan South Carolina serta Georgia.

Dikatakan pelaburan tersebut melibatkan pembelian penghantaran gas asli dan penyimpanan aset dari syarikat tersebut.

Bagi Berkshire, syarikat milik Buffet percaya melalui keputusan yang dilakukan pihak mereka dapat menceburkan diri ke dalam perniagaan gas asli.

Pembelian tersebut menjadikan syarikat itu memiliki 18% daripada kesemua penghantaran gas asli antara negeri di Amerika Syarikat (AS), meningkat 8% buat masa sekarang.

Melalui syarat transaksi, Berkshire akan memiliki 100% Dominion Energy Transmission, Questar Pipeline, Carolina Gas Transmission dan 50% Iroquois Gas Transmission System, serta 25% Cove Point LNG iaitu salah satu daripada enam terminal eksport LNG di AS.

Aset tersebut dibayar secara tunai oleh Berkshire dengan andaian hutang bernilai $5.7 bilion. Melalui pembelian itu, Dominion akan menggunakan sekurang-kurangnya $3 bilion hasil selepas cukai untuk membeli semula saham mereka pada akhir tahun ini.

Nilai saham Berkshire Hathaway kali terakhir ditutup dengan peningkatan 0.2% kepada 267, 551.00 USD pada Jumaat.

Perjanjian tersebut bergantung kepada kelulusan undang-undang dan dijangka akan ditutup pada suku keempat tahun ini.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat