Taiwan ‘Cuak’ Dengan China!

470

Menurut tentera laut China, kumpulan pengangkut pesawat yang diketuai oleh syarikat penerbangan terbaru China, Shandong, telah dikesan di Selat Taiwan dalam perjalanan untuk menjalani latihan di Laut China Selatan. Oleh yang demikian, Taiwan telah mengerahkan pasukan tentera laut dan udaranya untuk memantau perjalanan tersebut.

Meskipun ianya bukan kali pertama kapal induk China dikesan berhampiran dengan Taiwan, ianya telah dianggap sebagai satu isu yang besar sejak ketegangan meningkat antara Taipei dan Beijing, yang mendakwa pulau yang diperintah secara demokratik itu sebagai wilayahnya.

Sementara itu, latihan berkenaan didakwa sebahagian daripada rancangan tahunan mereka dan akan meneruskan operasi berkenaan.

Berdasarkan kenyataan yang dikemukakan oleh Kementerian Pertahanan Taiwan, kapal Shandong ditemani oleh 4 kapal perang dan telah berangkat dari pelabuhan Dalian utara China pada hari Khamis. Oleh yang demikian, Taiwan telah menghantar sebanyak 6 kapal perang dan 8 pesawat tentera udara sebagai tindakan berjaga-jaga dan memantau pergerakan kapal-kapal China itu.

Untuk pengetahuan semua, Shandong adalah syarikat penerbangan kedua China, dan telah ditugaskan secara rasmi hampir setahun yang lalu. Sejak itu, ia didakwa telah berjaya menyelesaikan tugas-tugas seperti pendaratan pesawat menggunakan kapal induk dan penggunaan senjatanya.

Di samping itu, China dikhabarkan lebih berpengalaman berbanding Amerika Syarikat, yang telah mengendalikan kumpulan pertempuran kapal induk bersepadu dengan beberapa kapal selam selama beberapa dekad.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat