Tak Macam Negara Lain, India Bakal Sekat Bitcoin, Ethereum!

1,672

Ketika perhatian dunia tertumpu kepada Bitcoin (BTC), India pula sebaliknya mahu mengetatkan lagi undang-undang matawang kripto dan aset digital yang lain.

Dilaporkan rang undang-undang tersebut berada di fasa terakhir sebelum diserahkan kepada Kabinet.

Lebih mengejutkan, negara itu juga akan menyekat penggunaan matawang kripto swasta (private cryptocurrencies) seperti Bitcoin (BTC) dan Ethereum (ETH).

Sebenarnya, India telah lama mempertimbangkan untuk menyekat penggunaan matawang kripto sejak beberapa tahun yang lalu. Jelas menteri kewangan, Anurag Thakur, undang-undang sedia ada masih belum memadai untuk menangani masalah yang dihadapi.

Rang undang-undang yang dikenali sebagai Cryptocurrency and Regulation of Official Digital Currency Bill, 2021, bagaimanapun, masih belum diperincikan lagi dan tidak jelas sejauh mana keterbatasan penggunaan kripto di India selepas ini.

Thakur juga menekankan bahawa pemerintah India sama sekali tidak akan bertolak ansur kepada rakyatnya yang memiliki simpanan aset digital sebaik sahaja rang undang-undang tersebut diluluskan.

Dilaporkan pada tahun lalu, draf yang dicadangkan merangkumi hukuman penjara sehingga 10 tahun dan denda sebanyak $3.3 juta. Namun, kali terakhir ia dibahaskan pada Januari lalu menunjukkan tiada sebarang hukuman penjara dan masih menunggu persetujuan Parlimen menjelang 18 April nanti.

Pada masa yang sama, India sejak Januari lagi sudah mula menfokuskan kepada penubuhan matawang digital bank pusat (CBDC), yang mana berpotensi tinggi untuk menggantikan matawang kripto di negari itu.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat