Tamat! Kerjasama 30 Tahun Antara EA & FIFA Berakhir

373

‘Haritu PES hilang hak dan tukar ke eFootball, sekarang giliran EA Sport-FIFA pulak.’

Apabila sebut pasal permainan video bertemakan bola sepak, pasti siri jenama EA Sport-FIFA menjadi perhatian dalam kalangan peminat sukan tersebut.

Namun, permainan video yang dihasilkan oleh Electronic Arts (EA) tersebut disahkan telah menamatkan kerjasamanya dengan Persatuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA).

Ia sekaligus menandakan kerjasama selama hampir 3 dekad antara 2 entiti gergasi tersebut tamat dan permainan video ‘FIFA23‘ bakal menjadi edisi terakhirnya.

Menurut sumber, EA telah membuat ‘tawaran penting‘ baharu bagi tempoh 8 tahun kepada FIFA namun badan bola sepak antarabangsa tersebut telah menolaknya.

Dipercayai bahawa sebab utama FIFA menolak tawaran tersebut adalah kerana mereka tidak mahu kesemua hak permainan dan efootball miliknya diberikan kepada 1 penerbit sahaja.

Ujar FIFA, mereka akan melancarkan permainan video bola sepak baharu yang akan dihasilkan oleh studio dan penerbit pihak ke-3, serta mengesahkan bahawa edisi FIFA23 akan menjadi siri terakhir keluaran bersamanya.

Menyusuri rekod, kontrak kerjasama antara EA dan FIFA akan tamat selepas Piala Dunia Qatar nanti, dan syarikat permainan video itu sedang merancang untuk mengembangkan jenama FIFA ke produk baharu termasuk non-fungible tokens (NFT).

Pada sisi berbeza pula, badan bola sepak antara itu ingin mencari langkah untuk peningkatan pandapatan, kira-kira 2 kali ganda daripada $150 juta yang diterimanya setiap tahun dari EA Sport.

Dalam pada itu, EA meramalkan penjualan suku pertama berada di bawah jangkaan syarikat ekoran jualan yang lemah terhadap siri permainan selepas sekatan ditamatkan.

Saham EA dilihat jatuh 1.3% semasa sesi dagangan semalam dengan penjualan permainan video dilihat merudum apabila kehidupan kembali normal ke tahap pra-pandemik.

Selain itu, kebimbangan inflasi dan kesan perang Ukraine turut menjejaskan permintaan sehingga memaksa syarikat untuk menilai semula prospek mereka.

Data yang dikeluarkan oleh Refinitiv IBES memperlihatkan ramalan suku terkini EA bagi penjualan diantara $1.20 bilion dan $1.25 bilion daripada unjuran penganalisis sebanyak $1.44 bilion.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat