Tangguh CBDC, Rusia Boleh Rugi Sampai $3.5 Bilion!

171

“Ye la kalau rugi banyak baik buat cara yang dapat kurangkan rugi kan.”

Susulan menginginkan lebih banyak masa, Gazprombank, antara 15 bank Rusia yang mengambil bahagian dalam ujian mata wang digital bank pusat (CBDC) berhasrat melancarkan Ruble Digital secara beransur-ansur.

Hal ini kerana bank-bank Rusia berpotensi kehilangan sebanyak $3.5 bilion dalam tempoh lima tahun selepas pengenalan Ruble Digital tersebut.

Rentetan itu, Gazprombank yang merupakan anak syarikat kepada firma tenaga gas milik kerajaan Gazprom berpendapat untuk melancarkan Ruble Digital secara berfasa agar kerugian bank dapat diminimumkan.

Diperjelaskan lebih terperinci, bank akan memperoleh komisen lebih kecil dan perkara ini akan akibatkan peruncit memperoleh keuntungan lumayan tetapi para pengguna tetap tidak dapat harga rendah.

Pun begitu, Digital Ruble mampu memberi pelbagai manfaat susulan ia bukan sahaja dapat meningkatkan ketelusan setiap transaksi kewangan di Rusia malah memberi kesan positif terhadap ekonomi serta sistem perbankan negara.

Selepas projek CBDC dijalankan sejak beberapa tahun lalu, ujian terhadap Ruble Digital berkemungkinan bakal bermula pada tahun ini, di mana setakat ini Gazprombank termasuk 15 bank Rusia lain sedang berada dalam ujian awal.

Dalam pada itu, Rusia pada tahun lepas memutuskan untuk menggunakan aset digital dalam pembayaran antarabangsa bagi menyokong perdagangannya dengan negara lain selepas menghadapi sekatan kewangan pada Februari 2022.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat