Tepati Ramalan! FED Naikkan Kadar Faedah Kepada 1.00% – Fahami Kenapa USD Lemah Selepas Mesyuarat FOMC

3,159

Menjadi tumpuan utama pada awal pagi ini jam 2 pagi waktu tempatan adalah terhadap keputusan mesyuarat FOMC yang dinanti-nantikan oleh para pemain pasaran di seluruh dunia sejak beberapa minggu sebelum ini lagi.

Setelah dijangkakan untuk kenaikan kadar yang agresif oleh Federal Reserve (Fed) oleh Pengerusi Jerome Powell, keputusan adalah menepati ramalan dengan kenaikan kadar 50 mata asas daripada 0.50% kepada 1.00%.

Walaupun ini adalah kenaikan kadar yang terbesar dalam tempoh 22 tahun, namun US dolar memberi reaksi bertentangan dengan jangkaan apabila mempamerkan penyusutan nilainya ke paras terendah 1 minggu susulan reaksi awal para pelabur.

Apa yang terjadi sebenarnya?

Keputusan kenaikan kadar 50 mata asas tersebut sememangnya telah dijangkakan oleh pasaran sebelum ini dan kebanyakan pelabur sudah pun meletakkan posisi dagangan lebih awal (price-in) menuju mesyuarat tersebut, disebabkan itu US dolar sudah pun pamerkan pengukuhan ketaranya sejak minggu lalu lagi.

Pelabur tidak memberi reaksi begitu ketara terhadap keputusan yang sudah dijangkakan itu, sebaliknya memberi perhatian terhadap kenyataan susulan oleh Jerome Powell yang meragui untuk kenaikan kadar faedah 75 mata asas oleh bank pusat akan berlaku.

Hal ini membuatkan pelabur mula memberi reaksi terhadap kenyataan Powell tersebut yang sedikit bernada dovish walaupun Fed masih dalam landasan pengetatan dasarnya.

Justeru, penganalisis pasaran menilai para pelabur bertindak untuk mengambil dahulu keuntungan ke atas pengukuhan US dolar sebelum ini yang melonjak ke paras tertinggi 20 tahun.

Pun begitu, penganalisis masih kekal optimis US dolar dijangka akan terus dipacu kukuh selepas ini susulan keputusan mesyuarat yang menepati ramalan tersebut walaupun reaksi awal yang menunjukkan sebaliknya.

Berkemungkinan juga US dolar boleh bergerak lemah menuju sehingga ke penghujung minggu ini disebabkan tumpuan akan beralih sementara kepada laporan data pekerjaan NFP Amerika Syarikat (AS) untuk bulan April.

Pelabur perlu berwaspada untuk jangkaan untuk penyusutan lebih parah US dolar ekoran ramalan bacaan pertambahan pekerjaan yang lebih rendah disokong oleh laporan pekerjaan ADP NFP yang mengukur sektor swasta di AS yang diterbitkan lemah pada sesi New York semalam.

Buat waktu ini, mata wang utama yang lain dalam pasaran akan mengambil kesempatan ke atas faktor penyusutan US dolar setelah pergerakan mendatar yang dipaparkan berbanding US dolar pada awal minggu ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat