Terfikir Nak Laburkan Duit? Ini 10 Platform Yang Perlu Anda Tahu!

1,335

Pasti ramai ketika ini yang sedang mula berjinak-jinak dalam dunia pelaburan kan? Iyalah, kan elok kalau kita buat persediaan untuk masa depan.

Sebelum nak melabur, pastikan kita belajar dahulu berkenaan risiko pelaburan, jangkaan pulangan dan kecairan yang bakal dihadapi nanti.

Jom kita tengok 10 platform pelaburan yang relevan pada masa kini:

1. Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB)

ASNB merupakan sebuah pengurusan unit amanah di bawah PNB dan menawarkan pelaburan Dana ASB.

Pulangan yang ditetapkan agak tidak konsisten dan sering bertukar-tukar mengikut tahun. Namun, pulangan sentiasa positif.

Pada tahun 2022, dividen ASB adalah sebanyak 3.35 sen dan bonus 1.25 sen, berjumlah 4.60 sen seunit selain mendapat bonus tambahan sebanyak 0.50 sen untuk 30,000 unit yang pertama.

2. Lembaga Tabung Haji (TH)

Sebelum ini, ia lebih dikenali sebagai Lembaga Urusan dan Tabung Haji (LUTH) yang berperanan untuk menguruskan perjalanan jemaah Haji dari Malaysia ke Makkah setiap tahun.

Walaupun pulangannya agak rendah berbanding ASB, tetapi ia dimanfaatkan untuk membayar zakat dan dikhaskan untuk umat Islam sahaja.

Dividennya pada tahun lepas sebanyak 3.1% sama seperti tahun ini.

3. Fixed Deposit (FD)

FD adalah sejenis pelaburan jangka pendek di mana pelabur mendepositkan sejumlah wang dan bersetuju untuk mengelak daripada mengeluarkan wang mereka untuk satu tempoh masa yang ditetapkan.

Jika anda berfikir untuk melaburkan simpanan anda di platform yang mempunyai aset kecairan, berikan sedikit pulangan dan risiko rendah, maka FD adalah pilihan yang terbaik.

Pulangannya bergantung kepada kenaikan dan penurunan OPR. Anda juga perlu konsisten untuk melanggan demi pulangan yang banyak.

4. Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN)

SSPN adalah satu skim simpanan yang diwujudkan khas oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) bagi tujuan pendidikan tinggi.

Kadar dividen pada tahun 2022 adalah 3.95% dan kadar ganjaran kesetiaan adalah 1%. Ganjaran itu memberi manfaat kepada pendeposit Simpan SSPN Prime yang membuat simpanan terkumpul dalam tempoh promosi.

Apa yang menarik lagi, anda akan mendapat pelepasan cukai berdasarkan nilai yang ada depositkan ke dalam akaun tersebut.

5. EPF/KWSP

Simpanan KWSP adalah simpanan untuk persaraan anda. Simpanan ini terdiri daripada caruman bahagian pekerja dan majikan untuk ditambah oleh dividen tahunan setiap tahun.

Simpanan ini berbentuk konsisten bagi pengguna yang sedang bekerja kerana ia sebagai inisiatif kerajaan menjaga dan memastikan kehidupan kita pada hari tua lebih terjamin.

Namun, kecairan simpanan ini agak sukar kerana anda perlu tunggu sehingga berumur 50 tahun untuk akaun 1 dan umur 55 untuk akaun 2.

6. Emas

Emas adalah sejenis logam yang berwarna kuning berkilauan dan mempunyai nilai yang tinggi di pasaran. Namun, nilai emas ini dilihat semakin naik disebabkan beberapa faktor ekonomi dan pembuatannya yang rumit.

Jika anda berhasrat untuk menyimpan emas, pastikan anda membuat persediaan kerana simpanan ini merupakan kaedah jangka masa panjang.

7. Unit Trust

Pelaburan Unit Trust ini adalah satu skim pelaburan kolektif yang membenarkan para pelabur dengan objektif pelaburan serupa mengumpul dana profesional dalam portfolio sekuriti.

Kaedah ini anda perlu membeli unit-unit yang merupakan satu bahagian untuk dilaburkan dalam pelbagai bentuk seperti saham, pasaran bon, money market dan lain-lain.

8. Saham

Dalam bahasa mudahnya, ia dipanggil sebagai perkongsian pemilikan korporat. Satu bahagian saham mewakili beberapa pecahan syarikat.

Untuk melabur dalam saham, anda boleh buat Intraday Trading dan juga Positional Trading. Kedua-duanya mempunyai risiko yang berbeza.

9. Forex (FX)

Kaedah ini adalah sama seperti mana perniagaan lain iaitu membeli satu mata wang pada harga rendah dan menjualnya semula setelah ada kenaikan harga untuk mendapat keuntungan.

Bentuk pelaburan ini memerlukan konsisten yang tinggi kerana keuntungan anda adalah berdasarkan kenaikan nilai sesuatu aset tersebut.

10. Kripto

Mata wang kripto adalah mata wang digital yang digunakan untuk membeli barangan dan perkhidmatan dan ia menggunakan kriptografi sebagai ciri keselamatannya.

Antara kripto yang terkenal buat masa sekarang ini ialah Bitcoin, Ethereum dan XRP. Mata wang digital ini mempunyai nilai dan harga yang berbeza-beza.

Risiko pelaburan kripto ini adalah nilai mata wang itu bertukar-tukar dan anda memerlukan ilmu untuk menjangka kenaikan dan penurunan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat