Tergempar! Bank Pusat India (RBI) Umum Uji Cuba Pertama Mata Wang Digital CBDC Bermula Hari Ini!

126

Bank pusat India, Reserve Bank of India (RBI), mengumumkan pada hari Isnin bahawa “Perintis pertama, rupee digital dalam pasaran borong akan mula di uji cuba bermula pada hari ini iaitu pada 1 November 2022.

Dalam pengumuman tersebut dinyatakan bahawa sembilan bank telah mengambil tempat iaitu State Bank of India, Bank of Baroda, Union Bank of India, HDFC Bank, ICICI Bank, Kotak Mahindra Bank, Yes Bank, IDFC First Bank dan HSBC.

“Kes penggunaan untuk perintis ini ialah merangkumi penyelesaian urus niaga pasaran sekunder dalam sekuriti kerajaan,” jelas RBI. “Penggunaan e₹-W dijangka menjadikan pasaran antara bank lebih cekap. Penyelesaian mata wang digital ini dalam masa yang sama diramalkan akan mengurangkan kos transaksi dengan mendahului keperluan untuk infrastruktur jaminan penyelesaian atau cagaran untuk mengurangkan risiko penyelesaian”.

RBI menyatakan bahawa uji kaji akan datang pula akan memberi tumpuan kepada transaksi borong lain dan pembayaran rentas sempadan. Mereka akan mengambil kira penemuan daripada uji kaji perintis pertama ini.

Perintis pertama dalam rupee digital akan diuji cuba dalam pasaran runcit dan dirancang untuk dilancarkan dalam masa sebulan di lokasi terpilih dalam kumpulan pengguna tertutup yang terdiri daripada pelanggan dan peniaga.

Pada awal bulan ini, bank pusat India telah menerbitkan laporan yang menerangkan pelbagai aspek dan risiko mata wang digital bank pusatnya (CBDC).

Menurut Atlantic Council’s Geoeconomic Centre, terdapat 105 negara, mewakili lebih 95% daripada KDNK global, sedang meneroka CBDC. Bank of International Settlements (BIS) juga mengeluarkan laporan pada Mei yang menunjukkan bahawa sembilan daripada 10 bank pusat di seluruh dunia sedang meneroka CBDC. BIS berkata: “Kemunculan stablecoin dan mata wang kripto lain telah mempercepatkan gerak kerja pada CBDC.”

Sementara itu, A.S. belum memutuskan sama ada akan mengeluarkan mata wang digital bank pusat. Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell baru-baru ini berkata bahawa dolar digital akan mengambil masa sekurang-kurangnya beberapa tahun. Beberapa penggubal undang-undang tidak yakin tentang keperluan untuk dolar digital, termasuk Gabenor Fed Christopher Waller yang berkata minggu lalu bahawa beliau bukan peminat besar Fed mengeluarkan mata wang digital bank pusat (CBDC).

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat