Tergempar! BOJ Ueda Buka Pintu untuk Kenaikan Kadar Faedah Julai

290

Gabenor Bank of Japan Kazuo Ueda berkata bank pusat mungkin menaikkan kadar faedah bulan hadapan bergantung pada data ekonomi yang tersedia pada masa itu, menekankan kesungguhan untuk secara perlahan-lahan meningkatkan kos pinjaman dari paras semasa yang hampir sifar.

Walaupun kos import yang meningkat akibat yen yang lemah mungkin akan menekan perbelanjaan isi rumah, peningkatan gaji akan menyokong penggunaan dan memastikan ekonomi terus berada di landasan untuk pemulihan sederhana, kata Ueda kepada parlimen pada hari Selasa.

“Keputusan kami mengenai pengurangan pembelian bon dan kenaikan kadar faedah adalah dua perkara yang berbeza,” kata Ueda. “Ada kemungkinan kami boleh menaikkan kadar faedah pada mesyuarat dasar kami yang akan datang, bergantung pada data ekonomi, harga, dan kewangan serta maklumat yang tersedia pada masa itu.”

Pada mesyuarat dasar pada hari Jumaat, BOJ memutuskan untuk memulakan pengurangan pembelian bon besar-besaran dan mengumumkan rancangan terperinci pada bulan Julai untuk mengurangkan kunci kira-kira hampir $5 trilion, mengambil satu langkah lagi ke arah mengurangkan rangsangan monetari besar-besaran.

Keputusan itu telah meningkatkan ketidakpastian sama ada BOJ juga boleh menaikkan kadar jangka pendek pada mesyuarat 30-31 Julai atau menunggu hingga akhir tahun untuk mengelakkan ketidaktentuan pasaran.

Ueda berkata BOJ belum sepenuhnya yakin bahawa inflasi akan mencapai sasaran 2% secara mampan, menekankan keperluan untuk mengambil “sedikit lebih masa” untuk meneliti data sebelum menaikkan kadar lagi.

Tetapi beliau berkata tingkah laku penetapan harga dan gaji korporat telah jelas berubah di tengah keuntungan rekod dan pasaran pekerjaan yang ketat.

“Ekonomi mungkin akan melihat tanda-tanda yang lebih jelas mengenai kitaran kenaikan upah-inflasi positif” kerana gaji nominal meningkat, katanya.

Ueda tidak memberikan petunjuk mengenai kadar dan saiz pelan pengurangan bon BOJ yang akan diumumkan bulan hadapan. Beliau berkata bank pusat akan mengelakkan menggunakan operasi pembelian bon sebagai alat dasar monetari, atau sebagai cara untuk menyampaikan niat dasarnya.

BOJ keluar daripada kadar negatif dan kawalan hasil bon pada bulan Mac dalam satu peralihan penting daripada program rangsangan radikal selama satu dekad.

Dengan inflasi melebihi sasaran 2% selama dua tahun, ia juga memberi petunjuk bahawa ia akan menaikkan kadar jangka pendek kepada paras yang tidak menyejukkan atau memanaskan ekonomi, dilihat oleh penganalisis sebagai sekitar 1-2%.

Dalam tanda tekanan inflasi yang meluas, harga yang dikenakan oleh firma Jepun antara satu sama lain untuk perkhidmatan dengan kos buruh yang tinggi meningkat 2.8% pada bulan April daripada setahun yang lalu, menunjukkan peningkatan terpantas dalam hampir empat tahun, berdasarkan data BOJ pada hari Selasa.

Yen yang lemah menyulitkan laluan dasar BOJ. Walaupun ia mempercepatkan inflasi dengan meningkatkan harga barang yang diimport, kenaikan kos hidup seterusnya telah menekan penggunaan dan menimbulkan keraguan terhadap kekuatan ekonomi Jepun.

Ramai ahli ekonomi menjangkakan BOJ akan menaikkan kadar faedah kepada 0.25% tahun ini, walaupun mereka berpecah sama ada ia akan berlaku pada bulan Julai atau akhir tahun.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat