Tergempar! Data NFP Bertumbuh Perlahan Daripada Jangkaan Awal Pada April!

643

Pasaran tenaga kerja AS telah mula perlahan dengan ketara pada bulan April di mana kedua-dua penambahan pekerjaan dan pertumbuhan upah perlahan lebih daripada yang dijangka oleh pakar ekonomi pada bulan pertama suku kedua.

Pada bulan April, ekonomi AS menambahkan 175,000 pekerjaan baru dan kadar pengangguran meningkat kepada 3.9%, berdasarkan data baru dari Biro Statistik Buruh yang dikeluarkan pada Jumaat. Pakar ekonomi Wall Street telah mengharapkan gaji pekerjaan bukan pertanian meningkat sebanyak 240,000 dan kadar pengangguran kekal pada 3.8%, berdasarkan data Bloomberg.

Gaji juga meningkat kurang daripada yang dijangka, dengan purata pendapatan secara berjam meningkat 0.2% berbanding bulan lalu dan 3.9% berbanding tahun lepas. Pakar ekonomi menjangka lonjakan bulanan sebanyak 0.3% pada bulan April dan kenaikan sebanyak 4% berbanding tahun lepas.

Laporan Jumaat juga menunjukkan pertumbuhan pekerjaan bulan Februari yang dinilai menurun kepada penambahan 236,000 pekerjaan bukan pertanian dari 270,000 yang dilaporkan sebelumnya sementara laporan bulan Mac dinilai meningkat kepada pertumbuhan pekerjaan sebanyak 315,000 dari 303,000 yang dilaporkan awalnya.

Sebelum laporan Jumaat, pakar ekonomi juga telah mengenalpasti penilaian semula adalah penting untuk diperhatikan kerana tahun lalu telah menyaksikan purata pertumbuhan pekerjaan bulanan dinilai turun sebanyak 13,000 pekerjaan.

Laporan pekerjaan April juga menunjukkan bilangan jam kerja purata turun pada bulan lalu, kepada 34.3 daripada 34.4. Kadar pengangguran, yang merangkumi yang menganggur dan mereka yang dihubungi secara margin kepada pasaran tenaga kerja, meningkat kepada 7.4%.

Pada awal minggu ini, data dari BLS menunjukkan tekanan gaji semakin meningkat setelah Indeks Kos Pekerjaan (ECI) melonjak pada suku pertama 2024 untuk mencapai tahap tertinggi dalam setahun.

Dalam sidang akhbar pada hari Khamis, Pengerusi Fed Jerome Powell mengurangkan idea bahawa tekanan gaji hari ini mencipta dorongan inflasi, menyatakan “prinsipnya semua ukuran gaji telah merosot secara ketara” dari puncak yang dicapai selepas pandemik.

Indeks US dolar yang mengukur mata wang US dolar berbanding enam mata wang utama didagangkan susut sebanyak 0.53% kepada paras dagangan 104.610

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat